Οι διεργασίες και το χρονικό που οδήγησαν στο Eurogroup

Οι διεργασίες και το χρονικό που οδήγησαν στο Eurogroup

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μόλις παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για το πώς θα λειτουργούσε ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν προσεκτικά και στη συνέχεια κάλεσαν σε τηλεδιάσκεψη τους επικεφαλής τους για να συζητήσουν κατά πόσον μια τέτοια πρόταση μπορούσε να γίνει δεκτή.

Στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής βρισκόταν ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group, ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και ο Μάρκο Μπούτι, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λειτουργούσε και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Μ. Κερέ, που έλειπε σε ταξίδι.

Ακουσαν τι είχε φέρει στο τραπέζι ο κ. Τσακαλώτος και δεν ήταν πολύ θετικοί. Ο κ. Βίζερ ενημέρωσε στη συνέχεια τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η απόφαση ελήφθη: το έκτακτο Eurogroup, που ήταν προγραμματισμένο για τη Μεγάλη Πέμπτη, τελικώς δεν θα γινόταν. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», γράφει σε tweet του εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ, τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ.

Και ενώ όλοι οι θεσμοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται πιο συγκεκριμένος μηχανισμός, με τον οποίο θα επιβάλλονται τα επιπλέον μέτρα, το ΔΝΤ διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους θεσμούς, καθώς ζήτησε να υπάρχει σαφή συμφωνία σε συγκεκριμένα παραμετρικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο, οι υπόλοιποι δεν φάνηκε να επιμένουν.

Βαρύνουσα γνώμη

Ομως, εκτός από τους θεσμούς, μεγαλύτερη σημασία έχει η γνώμη των κρατών-μελών, καθώς αυτά είναι που ουσιαστικά αποφασίζουν στο Eurogroup. Μια σειρά από κράτη-μέλη λοιπόν (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, κ.ά.) εξέφρασαν, ακόμα και στην τελευταία συνάντησή τους στο Αμστερνταμ, τη θέση ότι θέλουν όντως η Ελλάδα να νομοθετήσει όχι μόνο τον μηχανισμό αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα. Αλλωστε, μερικά κράτη-μέλη χρειάζονται το ΔΝΤ για να περάσει το πρόγραμμα από τα Κοινοβούλιά τους, και γι’ αυτό συντάσσονται με τη θέση του Ταμείου.

Λίγη ώρα μετά την ακύρωση του Eurogroup, οι πολιτικοί συντάκτες λαμβάνουν ένα μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει την επομένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Ο λόγος θα ήταν «να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Η είδηση αυτή μόλις μαθεύτηκε στις Βρυξέλλες προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αδιαφορία σε κάποιους («πόσες φορές έχουν απειλήσει με Συνόδους Κορυφής, μερικές συμβαίνουν και μερικές όχι», λέει αξιωματούχος στην «Κ» εκείνο το βράδυ), ενώ σε άλλους αισθήματα απογοήτευσης («άρχισαν πάλι να πυροβολούν όταν τα πουλάκια τραγουδούσαν υπέρ τους», λέει με χιούμορ άλλος αξιωματούχος, θέλοντας να τονίσει ότι η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να ερμηνεύει σωστά τα μηνύματα που βγαίνουν από τις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχε αίσθηση εμπλοκής). Αυτό όμως στο οποίο συμφωνούσαν οι περισσότεροι ήταν πως για να γίνει η διαρροή στον Τύπο με την πρόθεση του τηλεφωνήματος, προτού ακόμα γίνει η επικοινωνία με τον κ. Τουσκ, επρόκειτο μάλλον για επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η απάντηση από τον κ. Τουσκ, όπως αναμενόταν από τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, ήταν αρνητική.

Διαφοροποίηση

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφοροποιήθηκε και επισήμως από το ΔΝΤ μέσω των δηλώσεων του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος σε ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και της «Κ», δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πώς αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φαίνεται, έχει πάψει να βρίσκεται στο τιμόνι των αποφάσεων. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τη συνεδρίαση του Washington Group, στη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, κατά την οποία λήφθηκε και η απόφαση για τα επιπλέον μέτρα, κάτι που δεν έβρισκε την Επιτροπή σύμφωνη.

«Το θέμα είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο ΔΝΤ», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «και οι υπόλοιποι θέλοντας ή μη θα το δεχθούν».

Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονταν οι διεργασίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες, στα κέντρα αποφάσεων, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, όταν αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ορίζεται νέο Eurogroup για τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάντα για το θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή