Προβληματίζουν τα υψηλά «αρνητικά ποσοστά» της κ. Κλίντον

Προβληματίζουν τα υψηλά «αρνητικά ποσοστά» της κ. Κλίντον

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το προεκλογικό σκηνικό στην Αμερική δείχνει ξεκάθαρο και απλό, αλλά παραμένει αρκετά θολό και πολύπλοκο. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προκριματικών και το κλίμα που εισέπραξε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες στη Βιρτζίνια, την Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει: η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές. Παράλληλα, είναι έντονο το «αντισυστημικό» ρεύμα που, από διαφορετικές αφετηρίες, διαπερνά τους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Με τις νίκες της στις τέσσερις από τις πέντε πολιτείες, στις οποίες διεξήχθησαν προκριματικές την προηγούμενη Τρίτη (Πενσυλβάνια, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ), η Χίλαρι διαθέτει γύρω στους 2.100 εκλέκτορες έναντι 1.400 του Σάντερς. Δύσκολα θα χάσει το χρίσμα (απαιτούνται 2.383 εκλέκτορες).

Με τη βοήθεια και των «υπερεκλεκτόρων» (γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνήτες και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος) η Χίλαρι ξεπερνά την απρόσμενα ισχυρή υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος αποτελούσε για δεκαετίες μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, αλλά για πολλούς μάλλον γραφική, παρουσία στο πολιτικό σκηνικό που εξέφραζε με δυναμισμό την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος.

Ηδη, μετά τις ήττες του σε τέσσερις ακόμη πολιτείες ο 74χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ (κέρδισε μόνο στη μικρή πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ) θέτει πλέον ως στόχο όχι την εξασφάλιση του χρίσματος, αλλά «ένα προοδευτικό προεκλογικό πρόγραμμα» για το Δημοκρατικό κόμμα.

Ο προβληματισμός στο επιτελείο της Κλίντον επικεντρώνεται στην εικόνα της, καθώς καταγράφει πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Παρότι ακόμη και οι αντίπαλοί της αναγνωρίζουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία, απόρροια μιας οκταετίας ως Πρώτης Κυρίας, μιας οκταετίας ως γερουσιαστού μιας μεγάλης πολιτείας, όπως η Νέα Υόρκη, και μιας τετραετίας ως υπουργού Εξωτερικών, οι περισσότεροι, ακόμη και πολλοί υποστηρικτές της, δηλώνουν ευθέως ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν «αγγίζει» τους ψηφοφόρους και δεν διαθέτει το μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα του συζύγου της.

Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα θα εργασθεί για να βελτιώσει την ανθρώπινη πλευρά της. Καθώς αυτό δεν είναι εύκολο, θα επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματά της, περιγράφοντας τις εφικτές λύσεις που αυτή προτείνει σε συγκεκριμένα προβλήματα. «Δεν θα την αγαπήσω ποτέ, αλλά ξέρω ότι μπορεί να λύσει προβλήματά μου», λέει μαύρη δημοκρατική ψηφοφόρος έξω από εκλογικό τμήμα στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι γυναίκες είναι τα δυνατά χαρτιά της Χίλαρι. Εκεί που δυσκολεύουν τα πράγματα, και όπου έχει απήχηση ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι οι λευκοί άνδρες.

Στο ρεπουμπλικανικό πεδίο

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο Τραμπ προηγείται –μετά τις προκριματικές της περασμένης Τρίτης έχει 950 εκλέκτορες έναντι 565 του κύριου αντιπάλου του, υπερσυντηρητικού γερουσιαστή, Τεντ Κρουζ– και δείχνει ικανός να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για το χρίσμα, αν και στη δική του περίπτωση τα πράγματα είναι οριακά (χρειάζεται 1.237 εκλέκτορες).

Πάντως, σε αντίθεση με το σκηνικό που επικρατεί στους Δημοκρατικούς, όπου η έμπειρη Χίλαρι είναι η «αγαπημένη» του κομματικού μηχανισμού, ο αντίστοιχος μηχανισμός των Ρεπουμπλικανών δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Τραμπ, τον οποίο θεωρεί ανεξέλεγκτο, αντιδραστικό και απρόβλεπτο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ρεπουμπλικανοί εκλογολόγοι επεξεργάζονται πιθανά σενάρια για να στερήσουν το χρίσμα από τον εκκεντρικό μεγιστάνα. Στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και η «συμμαχία» που ανακοίνωσαν οι δύο εναπομείναντες ανθυποψήφιοι του Τραμπ, ο Τεντ Κρουζ και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, όπου ο ένας θα απέχει και θα στηρίζει τον άλλο, και το αντίστροφο, σε πολιτείες όπου οι ψήφοι τους προστιθέμενες θα μπορούσαν δυνητικά να στερήσουν από τον Τραμπ τη νίκη. Η κίνηση αυτή έχει, πάντως, προκαλέσει αντιδράσεις και μάλλον ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που εκτοξεύει ο Τραμπ κατά του κατεστημένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή