Οι μεταρρυθμιστές Μητσοτάκης, Ρέντσι και Μακρόν

Οι μεταρρυθμιστές Μητσοτάκης, Ρέντσι και Μακρόν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγισμό συγκεκριμένων οικονομικών και θεσμικών προτάσεων που θα αναδεικνύουν το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα ακολουθούσε ήδη από σήμερα η Ν.Δ., αν αναλάμβανε την εξουσία, θα απαντάει στο εξής η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας να καταδείξει ότι η ακολουθούμενη πολιτική φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αποτέλεσμα έξωθεν πιέσεων. Την τακτική αυτή, που διεφάνη ήδη από το συνέδριο της Ν.Δ., θα ακολουθήσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύοντας να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ του κόμματός του με κεντρικό επιχείρημα ότι η Ν.Δ., έχοντας ήδη επεξεργασθεί ένα πραγματικά νέο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν θα πρέπει να ψηφισθεί ως το μη χείρον βέλτιστον.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, την πρόταση για το νέο Σύνταγμα που επεξεργάζεται ο κ. Κ. Τασούλας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, αλλά και δέσμη φορολογικών αντίμετρων που θα έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό, καταγγέλλοντας παράλληλα ως καταστροφικές για την οικονομία τις επιλογές της κυβέρνησης. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «είναι αδιανόητο να προκύπτει η είδηση ότι η Ελλάδα θα ανακηρυχθεί το 2016 η χώρα με τον μεγαλύτερο ανώτατο συντελεστή φορολόγησης (63%) μεταξύ όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να διατείνεται ότι προτείνει μια τάχα δίκαιη φορολόγηση». Η ίδια πηγή τόνιζε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ που χαρακτηρίζει πλούσιο όποιον δηλώνει ετήσιο μεικτό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ (δηλαδή κάτω από 3.000 ευρώ τον μήνα) απομυζώντας του το 60-63% των κόπων του».

Απάντηση στη Γεροβασίλη

Με το πνεύμα αυτό απάντησε χθες και ο κ. Κουμουτσάκος στην κ. Ολγα Γεροβασίλη, η οποία, ερμηνεύοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δικαιώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης. «Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της κυβέρνησης επέστρεψαν», είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. και, αφού υπενθύμισε με στοιχεία ποιες ήταν οι σαφώς καλύτερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προ έτους για την ανάπτυξη, την ανεργία και το δημόσιο χρέος, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι με τις επιλογές τους «χειροτερεύουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας», καλώντας τους να «σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Ελληνες».

Στη Συγγρού παράλληλα δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ε.Ε. Επικαλούνταν χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico Europe, το οποίο κατονόμασε τον κ. Μητσοτάκη ως έναν «εκ των νέων και φιλόδοξων πολιτικών στην E.E. που έχουν ήδη επιρροή», ενώ ο συντάκτης του άρθρου ενέταξε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο ρεύμα αναγέννησης της μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας που έχει ανάγκη η Ευρώπη μαζί με τον Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή