Κίνδυνο να κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι Ιούλιο «βλέπει» η Moody’s

Κίνδυνο να κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι Ιούλιο «βλέπει» η Moody’s

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική πιστωτική εξέλιξη (credit negative) χαρακτηρίζει η Moody’s τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – πιστωτών μπορεί να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο. Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, πλήττοντας την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την ανάλυση, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, κυρίως την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασικά εμπόδια για να κλείσει η συμφωνία είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος και για χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στη φορολογία και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Στην ανάλυση τονίζεται ότι η χώρα μας χρειάζεται 7,5 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (5 δισ. ευρώ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2,5 δισ.) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η Moody’s υπογραμμίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων στη Βουλή και είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ψήφιση των μέτρων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στο φορολογικό. Σημειώνει, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να προσπαθήσει να επιβάλει νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες τόσο λόγω της προσφυγικής κρίσης όσο και λόγω του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως σημειώνεται στην ανάλυση, το βρετανικό δημοψήφισμα ενδέχεται να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, για μετά τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή