Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση τιμής πετρελαίου

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση τιμής πετρελαίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και κάμψης των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων, η οποία επηρέασε και τους αντίστοιχους κλάδους. Με απώλειες κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά υπό τη δυσμενή επιρροή δύο παραγόντων: αφενός της απροσδόκητης μείωσης της μεταποιητικής παραγωγής στη Βρετανία τον Απρίλιο, η οποία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, αφετέρου της συνεχιζόμενης περιστολής της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα για δεκατέσσερις μήνες στη σειρά. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε άνω του 2%, επειδή η αυξημένη παραγωγή από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αναθέρμανε τους φόβους για την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγή.

Eιδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 συμπλήρωσε τρεις ημέρες απωλειών και σημείωσε τη χειρότερη τριήμερη κάμψη από τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των μετοχών των εξορυκτικών ομίλων και των τραπεζών. Εκλεισε με -1,7%, ενώ και οι επιμέρους 19 κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν. Οπως αναφέρουν αναλυτές, οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων έχουν απολέσει τη δυναμική τους μετά το ράλι, το οποίο κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου στις 20 Απριλίου. «Εκείνο το οποίο περισσότερο από όλα χρειάζονται οι αγορές είναι να δουν καλύτερες επιδόσεις από τους οικονομικούς δείκτες της Ευρώπης και πιο αισιόδοξες προοπτικές από τις εταιρείες για τα μελλοντικά τους κέρδη», παρατηρεί ο Χάιντς-Γκερντ Ζόνενσαϊν, υπεύθυνος στρατηγικής της Deutsche Postbank στη Βόννη. Χθες η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας UBS και της γερμανικής Commerzbank είχαν απώλειες τουλάχιστον 7,5% εξαιτίας της μείωσης των τριμηνιαίων τους κερδών. Δραστική υποχώρηση είχαν και οι εξορυκτικοί όμιλοι Anglo American και Glencore με απώλειες άνω του 8%, λόγω ανησυχιών ότι η κάμψη της μεταποίησης διεθνώς υποδηλώνει και ασθενέστερη ζήτηση για μέταλλα. Τη χειρότερη επίδοση χθες είχαν ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με απώλειες τουλάχιστον 2,4%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με -0,9%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε -1,59% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,94%.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση άνω του 2% στα 44,86 δολάρια το βαρέλι και το αργό Ν. Υόρκης είχε στις απογευματινές συναλλαγές απώλειες της τάξεως του 2,55% στα 43,64 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, το ευρώ είχε μικρή κάμψη προς το δολάριο 0,1% στο 1,1523 δολάριο και το δολάριο υποχώρησε 0,13% προς το γιεν στα 106,27 γιεν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή