Φωτογραφίζοντας τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο

Φωτογραφίζοντας τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φωτογραφία είναι το μέσον αλλά ο απώτερος στόχος μας είναι τα κτίρια αυτά να μην υπάρχουν έπειτα από κάποια χρόνια μόνο σε μια φωτογραφία». Η Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος και γνωστή σε όσους ασχολούνται με την κατάσταση της πολιτισμικής κληρονομιάς, ως εμπνεύστρια και κινητήριος δύναμη της «Monumenta», μιλάει για τη νέα πρωτοβουλία τής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που έχει ήδη δημιουργήσει μια τεράστια τράπεζα δεδομένων με όλα τα προπολεμικά κτίρια της Αθήνας.

Τώρα, η Monumenta –στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων δράσης της– έχει εξαγγείλει μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας (λήξη 16/10) με θέμα τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ελλάδα. «Οι πόλεις, οι οικισμοί, η ύπαιθρος είναι γεμάτη με αξιόλογα κτήρια που κτίστηκαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα», λέει η Ειρήνη Γρατσία. «Θα έλεγα τα κτίρια αυτά (σπίτια, εκκλησίες, βιομηχανικά κτήρια, σχολεία κ.ά.) είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δυστυχώς η κατάσταση διατήρησης πολλών από αυτά είναι πολύ κακή. Η εγκατάλειψη και οι αλλοιώσεις είναι οι κυριότερες αιτίες».

Εξαρχής, η Monumenta θεωρούσε τους πολίτες ενεργό κομμάτι της συλλογής των στοιχείων για το κτιριακό απόθεμα της χώρας, γι’ αυτό και πάντα ζητάει τη συνδρομή τους. «Σκεφθήκαμε να οργανώσουμε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας για να αναδείξουμε αυτήν την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την ομορφιά αλλά και τα προβλήματά της, να τη φέρουμε στο προσκήνιο, μήπως και υπάρξει κάποια μέριμνα από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Θα προσπαθήσουμε να βγει ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες που θα συγκεντρώσουμε και να γίνει και μια έκθεση», λέει η Ειρήνη Γρατσία. «Γι’ αυτό ζητάμε από τους συμμετέχοντες να στέλνουν στοιχεία για τα κτίρια, ούτως ώστε να έχουμε και πληροφοριακό υλικό». Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και να σταλούν στη διεύθυνση: [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή