80 χρόνια πρίν… 2, 3, 4-V-1936

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ – ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ: Λονδίνον, 2.– Κατ’ ειδήσεις ληφθείσας εν Λονδίνω ο αυτοκράτωρ της Αιθιοπίας Νεγκούς [Χαϊλέ Σελασιέ, φωτογραφία] ανεχώρησε την πρωΐαν εξ Αντίς Αμπέμπα διά Τζιμπουτί. […] Ευθύς ως η είδησις αύτη εγένετο γνωστή εις την πόλιν, άτακτοι και ασύντακτοι στρατιώται ελεηλάτησαν τα ανάκτορα. […] Η αναχώρησις αύτη θεωρείται ως σημαίνουσα το τέλος της οργανωμένης αντιστάσεως των Αβησσυνών.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ: Παρίσιοι, 3.– Εις Αντίς Αμπέμπα 24 Ελληνες και Αρμένιοι θελήσαντες να προασπίσουν τα καταστήματά των εφονεύθησαν υπό του όχλου. […] Αι προφυλακαί του ιταλικού στρατού διετάχθησαν να προχωρήσουν προς την αιθιοπικήν πρωτεύουσαν. […] Ο Χαϊλέ Σελασιέ μετά της οικογενείας του έφθασε σήμερον την πρωΐαν εις Τζιμπουτί.

Η ΒΟΥΛΗ ΔΙΕΚΟΨΕ προχθές [30 Απριλίου 1936] τας εργασίας της διά τον προσεχή Οκτώβριον.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ: Θεσσαλονίκη, 2.– Η αυριανή μέρα λόγω της αποφασιστικότητος των αρχών όπως προστατεύσουν παντί σθένει τους επιθυμούντας να εργασθούν και της προκλητικότητος των απεργών καπνεργατών, προβλέπεται ότι δεν θα διέλθη άνευ συγκρούσεων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ: Βελιγράδιον, 3.– Αύριον [σήμερον] αρχίζουν ενταύθα αι εργασίαι της Βαλκανικής Διασκέψεως. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Μεταξάς.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΝ: Σήμερον [4 Μαΐου 1936] συνέρχεται το συμβούλιον ασυρμάτου του υπουργείου Συγκοινωνίας διά να συζητήση τας λεπτομερείας  του καταρτισθέντος υπό της υπηρεσίας νομοσχεδίου περί ιδρύσεως προσωρινού ραδιοφωνικού σταθμού εις την χώραν.

Φιλολογική σελίδα της «Κ» [4 Μαΐου 1936]

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ: Από την ξένην πνευματικήν κίνησιν. «Εγκυκλοπαιδεία Μονζί». Ζ΄. Σειρά κριτικών σημειωμάτων του κ. Τ. Κ. Παπατσώνη.

AIΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ:  «Εισαγωγή εις την μεταπολεμικήν αισθητικήν – Ο Ρεαλισμός». Ε΄. Σημειώσεις του κ. Αιμ. Χ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ: «Η Καθημερινή» δημοσιεύει το ποίημά του «Στον Αριστομένη Προβελέγγιο».

ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΜΑ: Αρθρο με αφορμή τα ποιητικά πενηντάχρονα του ποιητή με τίτλο: «Ο Παλαμάς χωρίς ψέμμα…»

ΛΙΛΙΚΑ Λ. ΝΑΚΟΥ: Επιστολή διαμαρτυρίας για κριτική του Φάνη Μιχαλόπουλου στο βιβλίο της «Παραστρατημένοι».

ΦΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Το νεοελληνικό μυθιστόρημα – Α΄ Λιλίκα Νάκου». Δύο άρθρα του κ. Φάνη Μιχαλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή