ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα

ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητο στη θέση του παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξειδικεύσει (ποια μέτρα και ποσοτικοποίησή τους) τώρα τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συζητεί καθόλου την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. Μάλιστα, η στάση αυτή υποστηρίζεται και από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, προεξεχούσης της Γερμανίας.

Αμετακίνητη, ωστόσο, είναι και η Αθήνα, η οποία δεν δέχεται να νομοθετήσει αυτή τη στιγμή τίποτα περισσότερο από έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων. Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι «χαμηλές». Χθες, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) και σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Οικονομικών συζητήθηκε απλώς η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Επίσης, χθες δημοσιοποιήθηκε η ατζέντα της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», ανέφερε και σημείωνε πως «και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες με γνώση των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα ανέφεραν στην «Κ» ότι η συμφωνία επί όλων των ζητημάτων είναι εφικτή «εντός των επόμενων εβδομάδων». Στην πράξη, όλοι εργάζονται με στόχο έως τις 24 Μαΐου που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχει συμφωνία τόσο για το θέμα των προληπτικών μέτρων όσο και για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των μέτρων, το ΔΝΤ είναι εκείνο που προκαλεί κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επιμένει στην άμεση ψήφιση του πακέτου προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ.

«Εχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, για να συμπληρώσει: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε –γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο– Staff Level Agreement. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας». Πάντως, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η θέση για άμεση ψήφιση των προληπτικών μέτρων δημιουργεί πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή