Εκτός κούρσας για το χρίσμα Κρουζ και Κέισικ

Εκτός κούρσας για το χρίσμα Κρουζ και Κέισικ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΙΣ. Μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Ιντιάνα και την απόφαση των αντιπάλων του, Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ, να εγκαταλείψουν την κούρσα. Την απόφασή του ανακοίνωσε ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, την Τρίτη το βράδυ, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, επρόκειτο να αναγγείλει την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στην Ιντιάνα την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε 53,3% των ψήφων, με τον Τεντ Κρουζ να περιορίζεται στο 36,6% και τον Κέισικ στο 7,6%.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στην Ιντιάνα της Χίλαρι Κλίντον με 52,5%, έναντι 47,5% για την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η απόφαση του Κέισικ να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση διέρρευσε χθες το βράδυ από στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, καθώς δεν είχαν εξασφαλίσει την έγκριση του κυβερνήτη του Οχάιο, προκειμένου να κοινοποιήσουν την απόφασή του πριν από τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει ο Κέισικ για τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Παρά τη μακρά του πολιτική εμπειρία, ο Κέισικ δεν κατάφερε να συγκινήσει το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών, που αποδείχθηκε ευεπίφορο στο «αντισυστημικό» μήνυμα του Τραμπ. Ο Κέισικ εξέφραζε τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, ασπαζόμενος δημόσια πολλά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα.

Αναζήτηση αντιπροέδρου

Πριν ακόμη διαρρεύσει η πρόθεση του Κέισικ να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το μήνυμα ότι περνάει στην επόμενη φάση της εκστρατείας, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του δικτύου CBS για αναζήτηση υποψηφίου αντιπροέδρου.

«Το πιθανότερο είναι να ακολουθήσω την “πολιτική οδό”, επιλέγοντας υποψήφιο αντιπρόεδρο ικανό να με βοηθήσει στην ψήφιση νόμων από τη νομοθετική εξουσία», είπε ο Τραμπ, προσπαθώντας να προβάλει ενωτικό πρόσωπο. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νίκης του στην Ιντιάνα, όμως, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εξαπέλυσε επίθεση με στόχο τον Τεντ Κρουζ, μνημονεύοντας άρθρο της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας National Enquirer, σύμφωνα με το οποίο ο Κουβανός αντικομμουνιστής πατέρας του Κρουζ εμφανιζόταν σε φωτογραφία του 1963 με τον δολοφόνο του προέδρου Τζον Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.

Μιλώντας για τη δήλωση αυτή του Τραμπ, ο Μαρκ Σόλτερ, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου προέδρου Τζον Μακέιν το 2008, έγραψε στο Twitter: «Το κόμμα αναμένεται να δώσει το χρίσμα σε κάποιον που διαβάζει τη National Enquirer. Εγώ τότε θα ψηφίσω τη Χίλαρι Κλίντον».

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, παρά τη συντριπτική υπεροχή της Χίλαρι Κλίντον σε συνέδρους, ο αντίπαλός της, Μπέρνι Σάντερς, εμφανίσθηκε χθες αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι, σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση Κλίντον – Τραμπ το Νοέμβριο, η Χίλαρι Κλίντον θα νικούσε με διαφορά δέκα μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή