Η ΕΚΤ δεν θα τυπώνει 500ευρα από το 2018

Η ΕΚΤ δεν θα τυπώνει 500ευρα από το 2018

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την διακοπή παραγωγής του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από τα τέλη του 2018 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι μπορεί να «διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες». Ωστόσο το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα εξακολουθήσει να γίνεται δεκτό ως μέσο πληρωμής αλλά και να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες επ' άπειρον, διευκρινίζει η ΕΚΤ.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα διατηρήσει την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος και συνεπώς μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η ΕΚΤ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν την παραγωγή και εκτύπωση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ εξαιτίας των ανησυχιών ότι αυτό χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες όπως για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αλλά και για τη μεταφορά χρημάτων που προέρχονται από άλλου είδους εγκληματικές ενέργειες.

Η υψηλή του αξία διευκολύνει πάρα πολύ την μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού σχετικά εύκολα διότι ούτε πολύ χώρο καταλαμβάνουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ούτε μεγάλο βάρος έχουν. Ωστόσο η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει το χαρτονόμισμα του ευρώ με την μεγαλύτερη αξία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Γερμανία όπου ήδη μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εμφανίζεται να είναι δυσαρεστημένο από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Πολλοί Γερμανοί, και όχι μόνο, φαίνεται ότι προτιμούν την ανωνυμία που προσφέρουν οι συναλλαγές με μετρητά. Αλλοι υποπτεύονται ότι η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάργηση συνολικά των μετρητών και την προώθηση του νομίσματος σε ψηφιακή μορφή, κάτι που θα διευκόλυνε τους κεντρικούς τραπεζίτες να υιοθετήσουν ακόμη και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Σήμερα αν κάποιος φοβάται ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα υποχωρήσει κάτω από το μηδέν μπορεί να αποσύρει τις καταθέσεις του να διατηρήσει τα μετρητά σε θυρίδα ή σε χρηματοκιβώτιο (και αυτές οι επιλογές πάντως έχουν κόστος).

Ωστόσο θα κάνει το ίδιο δυσκολότερα αν δεν έχει στη διάθεση του χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας. Την αντίθεση του με την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ είχαν εκφράσει το προηγούμενο διάστημα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας κ. Γενς Βάιντμαν και ο ομόλογος του της Αυστρίας κ. Εβαλντ Νοβότνι. Η δε κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει ανακοινώσει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 100 ελβετικών φράγκων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή