Αισιοδοξία από Morgan Stanley για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αισιοδοξία από Morgan Stanley για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά αισιόδοξη εμφανίζεται για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών και για τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley, παρά, όπως σημειώνει, τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η UBS εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι υπάρχει πιθανότητα 20%-30% για έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες, συστήνοντας μάλιστα πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για την άρση των capital controls και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται στην έκθεση, απαιτείται η «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος για να ενεργοποιηθούν οι παραπάνω θετικές εξελίξεις και για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η Morgan Stanley σημειώνει ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις και κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο δηλώνει έτοιμη να τοποθετηθεί σε μετοχές εγχώριων τραπεζών και σε ελληνικά ομόλογα, δεδομένης της προσδοκίας των οικονομολόγων της ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Παράλληλα προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών των συστημικών τραπεζών, εκτιμώντας κέρδη άνω του 90%.

Ο ελβετικός οίκος UBS αποδίδει τις καθυστερήσεις κατά τη διαπραγμάτευση στις πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΝΤ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι συζητήσεις να «καταρρεύσουν», δημιουργώντας μία ακόμα κρίση στην Ευρώπη, λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Ετσι, η UBS διατηρεί την εκτίμησή της ότι υπάρχει πιθανότητα 20-30% για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα διατηρεί τη σύσταση πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ δίνει πιθανότητες 50% έως 60% να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών.

Σύμφωνα με την UBS, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει ενεργό, εξαιτίας και των δανείων που έχει δώσει και δεν έχουν αποπληρωθεί, αλλά το μέγεθος της εμπλοκής του θα εξαρτηθεί από τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στα προληπτικά μέτρα. Αν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν όλο τον Μάιο, θα επικαλυφθούν με το βρετανικό δημοψήφισμα, και αρνητικά νέα από την Ελλάδα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμά του. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση ίσως αναζητήσει πολιτική λύση. Πάντως, η UBS εκτιμά ότι είναι μικρές οι πιθανότητες νέων εκλογών, καθώς πρόκειται για επιλογή υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση, ενώ επισημαίνεται ότι το 60% των πολιτών δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή