Απέκλεισε παράταση για τις δηλώσεις

Απέκλεισε παράταση για τις δηλώσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις το 8% των φορολογουμένων έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στην αποχή των λογιστών που αντιδρούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, αφετέρου και κυρίως στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν να βιάζονται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 5 Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet μέχρι και χθες το πρωί, είχαν υποβληθεί 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να υποδεχθεί φέτος το ηλεκτρονικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Οπως σημείωσε, «παράταση θα δοθεί μόνο για όποια ημέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis». Ειδικότερα, από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

• 270.000 δηλώσεις ή, διαφορετικά, το 54% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικές.

• 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους.

• 130.000 είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας χθες στον ρ/σ Πρακτορείο104,9 FM, απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Πάντως, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μέχρι πάντως να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως έξι ή επτά μηνιαίες δόσεις (το αργότερο μέχρι και τον Δεκέμβριο), οι φορολογούμενοι –κυρίως όσοι περιμένουν χρεωστικό σημείωμα– θα πρέπει να βασιστούν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου).

Φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα και αυτό όχι διότι αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους αλλά διότι αυξήθηκε η φορολογία. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν:

• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017) στο 100%.

• Οι αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%.

• Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, όσοι είχαν ανείσπρακτα ενοίκια θα φορολογηθούν για αυτά κανονικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να δηλωθούν φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Για να μη φορολογηθούν, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή (διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή