Δεύτερο έργο στην Κολομβία αναλαμβάνει η Ελλάκτωρ

Δεύτερο έργο στην Κολομβία αναλαμβάνει η Ελλάκτωρ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο έργο του στην αγορά της Κολομβίας αναμένεται να υπογράψει το προσεχές διάστημα ο όμιλος Ελλάκτωρ, ακριβώς έναν χρόνο έπειτα από την ανάληψη της πρώτης του εργολαβίας σε αυτήν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οπως γνωστοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ο ισπανικός όμιλος FCC, επικράτησε σε διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού κοντά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, σε συνεργασία με την Ακτωρ ΑΤΕ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) και την τοπική τεχνική εταιρεία Cass Constructores. Πρόκειται για σύμβαση αξίας 375 εκατ. ευρώ, με τη διάρκεια της κατασκευής να ανέρχεται σε πέντε χρόνια (60 μήνες). Η μονάδα θα επεξεργάζεται 600.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, που θα προέρχονται από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Η Ελλάκτωρ έχει συνεργαστεί με την FCC σε αρκετά έργα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, και πλέον επεκτείνει τη συνεργασία αυτή και εκτός Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δύο μήνες, ο έλεγχος του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ισπανικού κατασκευαστικού ομίλου πέρασε στον Μεξικανό μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους, παγκοσμίως. Η σχετική σύμβαση θα είναι η δεύτερη για τον ελληνικό όμιλο στην Κολομβία, καθώς, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, είχε επικρατήσει σε διαγωνισμό για τη μελέτη και την κατασκευή της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων «El Salitre» στην Μπογκοτά, έργο προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ. Τότε η Ελλάκτωρ είχε πάρει μέρος ως επικεφαλής της κοινοπραξίας PTAR Εxpansion del Salitre (στην οποία συμμετείχαν επίσης η Aqualia, θυγατρική της FCC, και η Cass Constructores). Ο ελληνικός όμιλος αξιοποιεί με τον τρόπο αυτό την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας εμπειρία από σχετικά έργα, μεταξύ άλλων, σε Ψυττάλεια, Ντουμπάι, Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταδιακά εμπλουτίζεται το χαρτοφυλάκιο των έργων του ομίλου στη Λατινική Αμερική. Πέραν της Κολομβίας, η Ελλάκτωρ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στον κλάδο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Χιλή (σε συνεργασία με τον όμιλο Libra, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη), αλλά και στον Παναμά. Επίσης, όπως ανέφερε πριν από έναν μήνα η διοίκηση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2015, η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή νέων συμβάσεων στη Δομινικανή Δημοκρατία αλλά και στη Χιλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα υπό εκτέλεση έργα του ομίλου βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 3,3 δισ. ευρώ, το 1,8 δισ. ευρώ αφορά έργα στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως προκύπτει, είναι πλέον απαραίτητη η στροφή του ενδιαφέροντος σε νέες αγορές, πέραν των παραδοσιακών χωρών «ζωτικού ενδιαφέροντος» για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, δηλαδή τις χώρες των Βαλκανίων και εκείνες της Μέσης Ανατολής. Οπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, οι παραπάνω αγορές έχουν καταστεί σχεδόν απαγορευτικές, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, της αδυναμίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (που μεταφράζεται σε πολύ υψηλό κόστος εγγυητικών επιστολών) και της ενδυνάμωσης των τοπικών εταιρειών. Επιπλέον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει περιορίσει κατακόρυφα τις επενδύσεις σε υποδομές στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ενώ παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος περιορισμού του κατασκευαστικού αντικειμένου των δημοσίων έργων στις χώρες αυτές. Ετσι ερμηνεύεται η στροφή της Ελλάκτωρ στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή