Νέα παράβαση του Κανονισμού

Νέα παράβαση του Κανονισμού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αιφνιδιαστική κίνησή της η κυβέρνηση άλλαξε άρδην χθες τον προγραμματισμό και αποφάσισε να εισαγάγει στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο προς ψήφιση το Σαββατοκύριακο, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές.

Εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που διαθέτει στη διάσκεψη των προέδρων και με το «επιχείρημα» ότι θέλει ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα να έχει ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση, η κυβέρνηση πέτυχε να δρομολογήσει την ψήφιση του σχεδίου νόμου αργά μεθαύριο το βράδυ. Ο νέος προγραμματισμός, που έρχεται να παραβιάσει τον Κανονισμό της Βουλής για ακόμα μία φορά, προβλέπει έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια αύριο στις 10 το πρωί και δεύτερη συνεδρίαση την Κυριακή, με προοπτική τη διεξαγωγή ψηφοφορίας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στην κίνηση αυτή της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά λόγω των συσχετισμών δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, πολλοί βουλευτές, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονταν με τη νέα μεθόδευση ιδιαιτέρως προβληματισμένοι.

Επί της ουσίας των προς ψήφιση ρυθμίσεων, τόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος όσο και εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ζήτησαν να τοποθετηθούν υπεραμύνθηκαν του ν/σ επικαλούμενοι το στενό περιθώριο της δημοσιονομικής κατάστασης και απέρριψαν την κριτική της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, με το επιχείρημα ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, φέρουν ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα. Μεταξύ άλλων δε, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Δεν υπάρχει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη που να εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι ελληνική η μεταρρύθμιση, δεν μας υπαγορεύτηκε από κανένα. Αξιοποιήσαμε δικό μας επιστημονικό δυναμικό, με δικούς μας πόρους, συμβατό με δική μας ιδεολογία και πολιτική. Δεν θα είναι μόνο περικοπές, αλλά εξασφαλίζει και την προστασία συνταξιούχων, τόσο ως προς τις κύριες όσο και στις επικουρικές, σε ποσοστό 90%».

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δικές της επιλογές και χειρισμοί έχουν οδηγήσει σήμερα σε νέα αδιέξοδα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή του κοιν. εκπροσώπου της Ν.Δ. Ι. Βρούτση να μνημονεύσει την τραγική απώλεια τριών ανθρώπων όταν κατά τη διάρκεια εκτρόπων στο κέντρο της Αθήνας προ έξι ετών κουκουλοφόροι –που παραμένουν ακόμα άγνωστοι– με μολότοφ έβαλαν φωτιά σε κτίριο της τράπεζας Μarfin στη Σταδίου. Οι αντιδρώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «προβοκατόρικη» την τοποθέτηση του κ. Βρούτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή