80 χρόνια πρίν… 5-V-1936

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΪΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΝ ΓΑΛΛΙΑ: Παρίσιοι, 4.- [Μετά τον δεύτερον γύρον των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, στις 3 Μαΐου 1936.] Εις έκτακτον έκδοσιν της σοσιαλιστικής «Ποπυλαίρ» (φωτογραφία), ο αρχηγός των σοσιαλιστών κ. Λεόν Μπλουμ τονίζει: Θεωρούμεν καλόν να δηλώσωμεν χωρίς να χάνωμεν μηδέ ώραν ότι είμεθα έτοιμοι να εκπληρώσωμεν τον ρόλον ο οποίος μας ανήκει, δηλαδή να σχηματίσωμεν και διευθύνωμεν κυβέρνησιν του Λαϊκού Μετώπου. […] Η δεξιά «Ημέρα» φρονεί ότι η νέα Βουλή δεν θα είναι βιώσιμος. «Η κοινοβουλευτική κρίσις, λέγει, η οποία ήρχισεν από της 6ης Φεβρουαρίου, συνεχίζεται και θα ακολουθηθή από κρίσιν του καθεστώτος, κατά την οποίαν η Εθνική Γαλλία θα επιβληθή και πάλιν.» [Σημ. «Φ»: Η Βουλή του 1936 ήταν η τελευταία της προπολεμικής 3ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Μπλουμ παρητήθη τον Ιούνιο του 1937, ενώ το επόμενο έτος σχημάτισε βραχύβια κυβέρνηση. Η 6η Φεβρουαρίου 1934 είναι η ημέρα κατά την οποία ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με τελικό απολογισμό 37 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες.]

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ: Βερολίνον, 4.- Το ημιεπίσημον Γερμανικόν Πρακτορείον πληροφορείται εκ Βελιγραδίου ότι επήλθε σήμερον συμφωνία ως προς τας υποχρεώσεις της Ελλάδος τας προκυπτούσας εκ του βαλκανικού Συμφώνου, εγένετο δε και η σχετική διατύπωσις. Επήλθεν επίσης συμφωνία ως προς το ζήτημα του επανεξοπλισμού των Στενών των Δαρδανελλίων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ: Επιτροπή της  Ενώσεως υπέρ των Ελευθεριών  του   Ανθρώπου και του Πολίτου εκ του προέδρου αυτής  κ. Σβώλου  και των κ.κ. Κ. Βέη, Θ. Τσάτσου, Σ. Σωμερίτη, Σ. Θεοδωροπούλου και Α. Καστρινού, εγένετο δεκτή χθες υπό του Υπουργού των Εσωτερικών κ. Λογοθέτη. […].

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Θα ιδρυθούν δύο προσωρινοί σταθμοί, εις εν Αθήναις και έτερος εν Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή