Απάντηση της «Κ» στην ανακοίνωση του υπουργείου για την Επιτροπή Εξετάσεων

Απάντηση της «Κ» στην ανακοίνωση του υπουργείου για την Επιτροπή Εξετάσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το σημερινή δημοσίευμα της «Κ» για την Επιτροπή Εξετάσεων στις Πανελλαδικές:

Αναφορικά, με το σημερινό παντελώς ανυπόστατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει:

Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων» και δήθεν «διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» στην ΚΕΕ, είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης.

Απάντηση της «Κ»

Εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «Κ» στρεβλώνοντας ωστόσο σημαντικές παραμέτρους. Ειδικότερα, η σύνθεση της ΚΕΕ μπορεί να ολοκληρώνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τις εξετάσεις αλλά οι διερευνητικές επαφές που αποτυπώνουν και το στίγμα των προθέσεων αρχίζουν πολύ νωρίτερα, φέτος από τον Φεβρουάριο. Τα μέλη της ΚΕΕ εύλογα δεν είναι ισόβια. Φέτος ανανεώθηκαν (απόλυτα θεμιτό, όπως γράφει το δημοσίευμα) αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή, να παραμένουν κατά πλειοψηφία έμπειρα μέλη ώστε να συμψηφίζεται η απειρία των νέων μελών με την εμπειρία των παλιών και να αποφεύγονται λάθη. Συνήθως η ανανέωση γίνεται σε ποσοστό 30%, το οποίο φέτος το υπουργείο υπερέβη. Επιπλέον οι επιλογές, εκτός από τα επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια είχαν και κομματικά κριτήρια (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας).

Η επιλογή μελών για τις επιτροπές που εισηγούνται τα θέματα σε κάθε μάθημα συνεχίζεται με τα παραπάνω κριτήρια.

Ακόμη, η «Κ» δεν υποστήριξε ότι γίνεται «διορισμός» της ΚΕΕ, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου, αλλά επιλογή-τοποθέτηση μελών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή