Μυστικός κήπος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 80 του πια, καθηλωμένος σε καροτσάκι, ο Henri Matisse δυσκολευόταν να ολοκληρώσει τα κολάζ του και αναζήτησε τη βοήθεια μιας γενιάς νέων κοριτσιών. Ανάμεσά τους ήταν η 20χρονη Jacqueline Duhême, κόρη Έλληνα και Γαλλίδας, η οποία μεγάλωνε σε ορφανοτροφείο στον Πειραιά, μέχρι που το γαλλικό κράτος έστειλε τα χρήματα για την επιστροφή της στο Παρίσι. Δεκαοκτώ χρονών συνάντησε σε μια βραδιά ποίησης τον Paul Éluard, τον ερωτεύτηκε και παρακινήθηκε να κυνηγήσει το όνειρό της. Χωρίς να ελπίζει σε ανταπόκριση, έστειλε ένα γράμμα στον Matisse ζητώντας του συμβουλές για τις εικονογραφήσεις της.

Μυστικός κήπος-1

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Petite main chez Henri Matisse»

Μυστικός κήπος-2

Συνταγή για μπραντάδα μπακαλιάρου – εικονογράφηση Jacqueline Duhême

 

Ο Matisse την κάλεσε και από τότε έγινε η σκιά του. Τον ακολουθούσε παντού και τον βοηθούσε, ενώ παράλληλα κρατούσε τις προσωπικές της σημειώσεις, σκίτσαρε και κατέγραφε τα επεισόδια της καθημερινότητάς τους – από την εμμονή του Patron, όπως τον έλεγε, να πλένει τα χέρια της με συγκεκριμένο τρόπο για να μη λερώνει τα χαρτιά ζωγραφικής, μέχρι τις επαφές του με τον Picasso, τις σχέσεις του με τον Aragon, την Colette και τoν Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade, εκδότη του περιοδικού Minotaure. Χρόνια αργότερα, μετέφερε αυτήν τη ζωή στο παιδικό βιβλίο «Petite main chez Henri Matisse», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gallimard Jeunesse. Πάνω στις εικονογραφήσεις αυτού του υλικού είναι βασισμένη η ομότιτλη έκθεση του Μουσείου Matisse στη Νίκαια της Γαλλίας, με φωτογραφίες, έργα και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου που αναδεικνύουν τα τελευταία – άγνωστα σε πολλούς – χρόνια της ζωής του.

—Μέχρι 05/06, www.musee-matisse-nice.org

 

© GALLIMARD JEUNESSE. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή