Πυρ ομαδόν κατά Φίλη για ολοήμερα

Πυρ ομαδόν κατά Φίλη για ολοήμερα

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξαιτίας των αλλαγών στη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», που ανέδειξε το θέμα στο φύλλο της Τετάρτης 4 Μαΐου, ο κ. Φίλης επικρίνεται ότι στην πράξη καταργείται το επιτυχημένο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το οποίο ξεκίνησε από το 2011 πιλοτικά και γνώρισε μεγάλη απήχηση στους γονείς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση απαξιώνει στην πράξη τον χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου. Στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Ετσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» και ότι «αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού». «Ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού, διότι με τον θεσμό αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μια ακόμη φορά», απάντησε ο κ. Φίλης.

«Πόσο αριστερό είναι, κ. Φίλη, να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά δημοτικού έμεναν στο σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής, τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων;» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ. «Είναι υποκρισία η διακήρυξη του υπουργείου ότι φτιάχνει “ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου”. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από όποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα παιδιά ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων, αφού θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δυο γονείς εργαζόμενοι», ανέφερε το ΚΚΕ. Οξεία και η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Φίλης δήλωνε “Παντού ολοήμερα σχολεία”. Στις 4 Μαΐου 2016, ο κ. Φίλης αποφάσισε “Πουθενά ολοήμερα σχολεία”. Η κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση του ξηλώματος των επιτυχημένων θεσμών στην Παιδεία».

Η επιλογή του κ. Φίλη είναι πλέον το υποχρεωτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου να ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ. και όχι στις 2 μ.μ. όπως στο ολοήμερο ΕΑΕΠ, και να μπορούν να συσταθούν τμήματα ολοήμερου έως τις 4 μ.μ. μόνο εάν υπάρξουν τουλάχιστον 14 μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται και θα προσκομίζουν σχετικό παραστατικό. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του ΕΑΕΠ εξυπηρετεί στην «εξοικονόμηση» προσωπικού. Ενδεικτικά, χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτιάδης, αποκάλυψε (www.esos.gr) ότι για το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν περίπου 7.000 λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με το τρέχον που έφθασαν τις 22.000.

Απάντηση στον Αμβρόσιο

Τέλος, σε συνέντευξη (στον ρ/σ Real), ο κ. Φίλης απάντησε στον μητροπολίτη Αμβρόσιο, που είπε «να σαπίσει το χέρι του υπουργού, αν υπογράψει κατάργηση των Θρησκευτικών». «Το σχολείο στη χώρα μας είναι κοσμικό. Βεβαίως, Θρησκευτικά θα υπάρχουν, είναι το μοναδικό δευτερεύον μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε το μάθημα στον Αμβρόσιο, δηλαδή σε Ορθόδοξους τζιχαντιστές», είπε.

«Η ανανέωση της ΚΕΕ επιβάλλεται»

«Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους». Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για την εκ βάθρων ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, ενόψει των πανελλαδικών που θα αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι, με στόχο να τοποθετηθούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και «ημέτεροι», η ηγεσία του υπουργείου «ξήλωσε» την πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), παραβαίνοντας τον όρο της μερικής ανανέωσης που τηρούνταν εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι το εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις.

Χθες, το υπουργείο απάντησε, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «παντελώς ανυπόστατο». Ιδού, ωστόσο, τι λέει η ανακοίνωσή του: «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό. Η ΚΕΕ ορίζεται λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστούν η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο. Δημοσιεύματα περί “ξηλώματος” της ΚΕΕ και δήθεν “διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ" στην ΚΕΕ είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης».

«Απόλυτα θεμιτή», η απόφαση για ανανέωση της ΚΕΕ, όπως γράφει το δημοσίευμα, αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή να παραμένουν κατά πλειοψηφία έμπειρα μέλη, ώστε να συμψηφίζεται η απειρία των νέων μελών με την εμπειρία των παλιών και να αποφεύγονται λάθη. Γιατί δεν ανακοινώθηκε πόσα είναι τα νέα μέλη της φετινής ΚΕΕ; Συνήθως η ανανέωση γίνεται σε ποσοστό 30%, το οποίο φέτος το υπουργείο υπερέβη.

Επιπλέον οι επιλογές, εκτός από τα επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια, είχαν και κομματικά κριτήρια (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας). Η επιλογή μελών για τις επιτροπές που εισηγούνται τα θέματα σε κάθε μάθημα συνεχίζεται με τα παραπάνω κριτήρια. Ακόμη, η «Κ» δεν υποστήριξε ότι γίνεται «διορισμός» της ΚΕΕ, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου, αλλά επιλογή – τοποθέτηση μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή