Δέσμευση λήψης μέτρων για το χρέος στο μέλλον προωθεί η Ευρωζώνη

Δέσμευση λήψης μέτρων για το χρέος στο μέλλον προωθεί η Ευρωζώνη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση της προώθησης μέτρων διαχείρισης του χρέους στην παρούσα φάση, καθώς και την ανάληψη ισχυρής δέσμευσης για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσής του αργότερα, επεξεργάζεται η Ευρωζώνη στο πλαίσιο της συζήτησης που αναμένεται να ανοίξει και επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ακόμα εάν κάτι τέτοιο θα είναι αρκετό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει στην άμεση λήψη μέτρων που θα οδηγούν σε απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο γίνονται αυτές τις ημέρες διαβουλεύσεις έτσι ώστε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου να μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως οι συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρωζώνη περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους που θα δημιουργούν οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσε να είναι η ανταλλαγή (swap) επιτοκίων επί των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Εκτός αυτού, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται στην ανάληψη κάποιας ισχυρής δέσμευσης (ισχυρότερης από εκείνη του 2012) για ακόμα περισσότερα μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σε μεταγενέστερο χρόνο, δεδομένου ότι όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα προβλήματα με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ξεκινούν από το 2022. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τώρα ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε κάποια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων ή στην παροχή επιπλέον περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων ή και κεφαλαίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ESM έχουν απορριφθεί από το ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο θέλει πολύ μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από αυτές που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός.

Το θέμα είναι κατά πόσον το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί από μια τέτοια δέσμευση και τη χρήση εργαλείων διαχείρισης του χρέους ή αν θα απαιτήσει ισχυρότερα μέτρα ελάφρυνσής του από τώρα. Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται το Ταμείο να θεωρεί επαρκείς τις ευρωπαϊκές προτάσεις, ενδεχομένως η χρυσή τομή να βρεθεί στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα περιγράφει από τώρα όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια. Και πάλι, όμως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι Γερμανία και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη καθιστούν σαφές μιλώντας προς την «Κ» ότι νέο δάνειο προς την Ελλάδα το Ταμείο δεν θα εγκρίνει, εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στα μέτρα που θεωρούνται «σχεδόν σίγουρα» είναι η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs). Τα κέρδη αυτά η Ελλάδα θα τα χρησιμοποιεί για να αποπληρώνει το χρέος της και εκτιμάται ότι αυτή θα είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών (ΕθΚΤ) στην επίλυση του προβλήματος με το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό σενάριο είναι στο Eurogroup της 9ης Μαΐου να έχει επιτευχθεί staff level agreement για τα ζητήματα της αξιολόγησης και να ανοίξει επίσημα η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα πρέπει να έχει καταλήξει έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορέσει να εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή