Τέσσερις κυρίαρχες τάσεις έως το 2040 «βλέπουν» οι επενδυτές

Τέσσερις κυρίαρχες τάσεις έως το 2040 «βλέπουν» οι επενδυτές

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι οι τάσεις που θα κυριαρχούν στον κόσμο στο μέλλον. Αν τις εντοπίσουν εγκαίρως θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν ανάλογα τα κεφάλαιά τους και να ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα.

Ακριβώς ποιες τάσεις θα κυριαρχούν στον κόσμο το 2040 συζήτησαν, την περασμένη Δευτέρα, στην παγκόσμια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Milken Institute στο Λος Αντζελες στελέχη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το Business Insider.

Ριζικές αλλαγές

Τέσσερις βασικές τάσεις αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι το 2040, τάσεις που προσφέρουν πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών. Η πρώτη είναι ότι ο πληθυσμός της Γης γερνάει. Η δεύτερη τάση είναι η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από την επαρχία στις πόλεις στην Ασία και στην Αφρική. Η τρίτη είναι η εδραίωση της Κίνας ως οικονομικής δύναμης και η τέταρτη σημαντική τάση είναι ότι θα έχουν γίνει επικερδείς οι λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις.

«Εξυπνα» αυτοκίνητα

Είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός της Γης γερνάει. Η πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία σημαίνει επιπλέον ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο υγιείς και, συνεπώς, ότι θα ζουν για περισσότερα χρόνια από κάθε άλλη προηγούμενη περίοδο της ιστορίας μας.

Στοιχείο που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το 2040 ο πληθυσμός των ανθρώπων που θα είναι πάνω από 65 ετών θα υπερβαίνει τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι τι επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η γήρανση του πληθυσμού. «Επικεντρωνόμαστε στα “έξυπνα” αυτοκίνητα», είπε στη συνδιάσκεψη η κ. Ρεμπέκα Πάτερσον, διευθύντρια και επικεφαλής επενδύσεων της Bessemer Trust Cos. «Τα αυτοκίνητα γίνονται εξυπνότερα, γίνονται ασφαλέστερα για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι συνεπώς δεν θα χρειάζεται να παίρνουν το λεωφορείο για να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Τι θα συμβεί λοιπόν με την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πόλεις όπως το Μαϊάμι; Θα είναι τρομακτική», εξηγεί η κ. Πάτερσον. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι παρόμοια θα είναι η κατάσταση και σε άλλες πλούσιες χώρες της Δύσης, όπου η γήρανση του πληθυσμού θα δώσει ώθηση σε κάποια επαγγέλματα, για παράδειγμα σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη φροντίδα ηλικιωμένων, ενώ θα οδηγήσει σε παρακμή άλλα. Σε κάθε περίπτωση, νέες επενδυτικές ευκαιρίες θα υπάρξουν.

Η δεύτερη σημαντική τάση που θα έχει αναπτυχθεί έως το 2040 θα είναι η αστικοποίηση της Ασίας και της Αφρικής. Συνεπώς θα προκύψουν προκλήσεις και ευκαιρίες και στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο.

Γεωργία

«Τα επόμενα 50 με 70 χρόνια θα λιγοστέψει κατά πολλά εκατομμύρια ο αγροτικός πληθυσμός στην Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αλλάξει και η γεωργία», υποστηρίζει ο κ. Ταϊμούρ Χαγιάτ, επικεφαλής επενδύσεων της PGIM, δηλαδή του επενδυτικού βραχίονα της Prudential Financial. Πώς θα πρέπει να αλλάξει η γεωργία στην Ασία, κυρίως στις αναπτυσσόμενες (σήμερα) χώρες της;

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι η γεωργική παραγωγή θα εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από μηχανήματα και όχι από ανθρώπους, γεγονός που δημιουργεί επίσης επενδυτικές ευκαιρίες. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μετακινηθεί από την ύπαιθρο σε πόλεις, όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Αφρική. «Ο κόσμος θα έχει αστικοποιηθεί, θα έχουμε άλλες 200 με 300 πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων», λέει η κ. Πάτερσον. «Οι πόλεις και όχι οι χώρες θα αποτελούν αντικείμενο μελέτης για την πραγματοποίηση επενδύσεων», προσθέτει.

Κινεζική δυναμική

Η τρίτη μεγάλη τάση που προβλέπεται ότι θα έχει αναπτυχθεί μέχρι το 2040 είναι η οικονομική εξέλιξη της Κίνας, μεταμόρφωση που θα προσφέρει ευκαιρίες, αλλά κρύβει και κινδύνους. Μία από τις ευκαιρίες θα είναι η ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων που εκδίδουν κινεζικές πόλεις και περιοχές, αγορά που το Πεκίνο προσπαθεί να αναπτύξει επί χρόνια.

«Πράσινες» επενδύσεις με μέλλον

Τέταρτη σημαντική τάση θα είναι η μετατροπή των περιβαλλοντικά βιώσιμων έργων σε έργα επικερδή για τους επενδυτές. Κατά τον κ. Βίκτορ Τσου, πρόεδρο της First Eastern Investment Group, «πολλοί απ’ όσους επενδύουμε σε (πράσινα) έργα υποδομής δεν μιλάμε γι’ αυτά απλώς ως έργα χρήσιμα για την κοινωνία, αλλά ως λογικές επενδύσεις».

Κατά τον κ. Τσου, οι συγκεκριμένες «πράσινες» επενδύσεις ήδη αποτελούν ευκαιρία κυρίως στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Τα έργα υποδομής δημιουργούν έσοδα με μικρό ρίσκο, η ανάπτυξη των προγραμμάτων διαρκεί 18 μήνες και τα έσοδα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι 25 χρόνια.

«Η χώρα που θα φιλοξενεί κερδίζει, ο επενδυτής κερδίζει, η κοινωνία κερδίζει», προσθέτει. Η κ. Κάθριν Κίτινγκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Commonfund, τονίζει ότι πλέον υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις.

«Πολλοί λένε σήμερα ότι πρέπει να αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσεις σε πράσινα έργα. Πρέπει να υπάρχει και μια μέση οδός», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή