Συμμαχία Google – Fiat Chrysler

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φορά ακόμα η Google εντυπωσιάζει αγορές και αναλυτές, μέσω της συνεργασίας της με τον ιταλοαμερικανικό όμιλο της Fiat Chrysler Automobiles για αυτόνομα οχήματα. Στόχος της αμοιβαία επωφελούς συμμαχίας είναι η κατασκευή ενός στόλου, ο οποίος θα απαρτίζεται από 100 μικρά λεωφορεία (μίνι βάν) χωρίς οδηγό. Η συνεργασία των δύο κολοσσών, η οποία δεν τους αποκλείει από άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, σηματοδοτεί και την πρώτη μεταξύ μίας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας και μίας παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταίροι επισήμαναν πως «είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία η Google συνεργάζεται απευθείας με μία αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να ενσωματώσει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, τους αισθητήρες και το λογισμικό της σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο». Η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας στα οχήματα έχει ανοίξει τον δρόμο για έξυπνα και αυτόνομα αυτοκίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται άμεσα ευκαιρίες τόσο για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όσο και για τις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων. Πάντως, η Fiat Chrysler Automobiles δεν ακολούθησε το παράδειγμα των ανταγωνιστριών της, Daimler, BMW και Αudi, οι οποίες θέλησαν με ίδιους πόρους να αναπτύξουν την αυτόνομη κίνηση. Εκείνη στράφηκε εκτός του κλάδου, επειδή δεν διέθετε τους αναγκαίους πόρους να κατασκευάσει μόνη αυτόνομα οχήματα. Εν τω μεταξύ, εδώ και έναν χρόνο, ο επικεφαλής και δημιουργός της κοινοπραξίας Fiat Chrysler, Σέρτζιο Μαρκιόνε, αποπειράται χωρίς επιτυχία να πείσει άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και την General Motors, να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης, ώστε να επιμεριστεί το ολοένα διογκούμενο κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Οι μηχανικοί της Google και της Fiat Chrysler δήλωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για να τοποθετήσουν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Google στο μινιβάν Chrysler Pacifica, σε εργοστάσιο του νοτιοανατολικού Μίσιγκαν. Εκεί ο όμιλος της Fiat Chrysler διατηρεί και το μεγαλύτερο μηχανοκατασκευαστικό του κέντρο στη Βόρεια Αμερική. Σημειώνεται ότι πρόθεση της Google είναι να προωθήσει την αυτόνομη αυτοκίνηση όχι μόνη της αλλά σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή