Σε θυρίδες και σεντούκια «κρύβουν» τα λεφτά τους οι Γερμανοί αποταμιευτές

Σε θυρίδες και σεντούκια «κρύβουν» τα λεφτά τους οι Γερμανοί αποταμιευτές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι τράπεζες δεν εξασφαλίζουν ευνοϊκά επιτόκια για τους συνεπείς καταθέτες, όπως είναι οι Γερμανοί, τόσο θα αυξάνεται στην εγχώρια αγορά η ζήτηση για ασφαλή και περίκλειστα χρηματοκιβώτια. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι ακόμα ένας λόγος, που λειτουργεί επικουρικά, είναι και οι αυξημένες κλοπές. Πέρυσι καταγράφηκαν 167.000 διαρρήξεις, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία καταγραφής των εγκλημάτων. Σημειωτέον πως αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξεως του του 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η επιλογή χρηματοκιβωτίων και τραπεζικών θυρίδων απασχόλησε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας στη δριμεία κριτική του Βερολίνου, τόνισε πως τα προβλήματα στην Ευρωζώνη οφείλονται στην «υπερσυσσώρευση αποταμιεύσεων και στην πολιτική της Γερμανίας, η οποία ωθεί τους πολίτες να φυλάσσουν τα χρήματά τους σε θυρίδες».

Τραπεζικές θυρίδες

Τα επιτόκια και οι διαρρήξεις είναι από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται έντονη ζήτηση για την απόκτηση τραπεζικών θυρίδων. Μεγάλη αύξηση, όμως, καταγράφει και η ζήτηση χρηματοκιβωτίων, αν και αυτό το φαινόμενο δεν συνδέεται άμεσα με λόγους ασφαλείας. «Το να διατηρείς έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία κοστίζει χρήματα και, εν τω μεταξύ, τα επιτόκια είναι μηδενικά. Ετσι δεν κερδίζει κανείς τίποτα. Σκέφθηκα, λοιπόν, πως θα ήταν προτιμότερο να αγοράσω το δικό μου χρηματοκιβώτιο στο σπίτι για τα κοσμήματα και τα μετρητά. Αυτή είναι πιο φθηνή επιλογή σε σχέση με την τράπεζα», παρατηρεί ο μηχανικός Φρανκ Σνάιντερ.

Μια από τις γνωστότερες εταιρείες κατασκευής χρηματοκιβωτίων, η Burg Wächter, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της στη Γερμανία, δήλωσε πως οι παραγγελίες της αυξήθηκαν κατά 30% τους προηγούμενους μήνες, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle. Ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Ντίτμαρ Σάκε, τονίζει συγκεκριμένα τα εξής: «Υπήρξε μεγάλη ζήτηση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης για ιδιωτικά χρηματοκιβώτια. Τώρα σημειώνεται, επιπροσθέτως, μεγάλη αύξηση εξαιτίας της ανόδου στα κρούσματα των διαρρήξεων».

Χρηματοκιβώτια για όλους

To χρηματοκιβώτιο θεωρείται κατά κανόνα ασφαλές για τη φύλαξη πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων και ρευστού. Ο κλάδος, πάντως, αποφεύγει να δώσει ακριβείς αριθμούς για τις πωλήσεις. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών του στη Γερμανία ανέρχεται σε τριψήφια νούμερα εκατομμυρίων ευρώ. Επί παραδείγματι, η Burg Wächter προσφέρει περίπου εκατό διαφορετικά μοντέλα χρηματοκιβωτίων, από τα οποία μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο ο καταναλωτής για το δικό του νοικοκυριό. Στη σειρά Royal, στη βασιλική σειρά δηλαδή, χωρούν δεσμίδες πολλών χαρτονομισμάτων, καθώς και ράβδοι χρυσού. Ενα τέτοιο χρηματοκιβώτιο έχει προφανώς και ανάλογη… βασιλική τιμή. Η τιμή, συγκεκριμένα, φθάνει τις 18.000 ευρώ.

Αναφορικά, τώρα, με τα πιο χαμηλά βαλάντια, ένα μέσο χρηματοκιβώτιο ενδεχομένως να κοστίζει ανάμεσα στα 400 και τα 1.000 ευρώ. Οι αγοραστές είναι συνήθως άνω των πενήντα ετών. Εντούτοις, ολοένα και γίνεται πιο εμφανής η τάση νεαρότεροι καταναλωτές και νεαρά ζευγάρια να στρέφονται προς την αγορά χρηματοκιβωτίων. Υπολογίζεται πως οι Γερμανοί διατηρούν περίπου το ήμισυ των μετρητών που διαθέτουν εντός της κατοικίας τους. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως η ασφάλεια την οποία προσφέρουν τα χρηματοκιβώτια είναι κατά κανόνα μεγάλη. «Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνδυασμοί για ηλεκτρονική φραγή. Ακόμα και έπειτα από λάθος που θα γίνει τρεις συνεχόμενες φορές, το χρηματοκιβώτιο δεν μπορεί να λειτουργήσει για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια για κάθε επιπλέον εσφαλμένη προσπάθεια, το χρηματοκιβώτιο μπλοκάρει για άλλα είκοσι λεπτά. Είναι σχεδόν αδύνατον ένας διαρρήκτης να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο με ηλεκτρονική κλειδαριά», επισημαίνει ο κ. Σάκε της Βurg Wächter. Παρά τη μεγάλη ζήτηση και τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, πάντως, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως μόνον το 28% των γερμανικών νοικοκυριών διαθέτει ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι επί του παρόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή