Η Φρανκφούρτη θα είναι η μεγάλη κερδισμένη σε ενδεχόμενο Brexit

Η Φρανκφούρτη θα είναι η μεγάλη κερδισμένη σε ενδεχόμενο Brexit

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί ευκαιρίες για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ενα από τα φλέγοντα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι αν σε περίπτωση Brexit θα μπορούσε η Φρανκφούρτη να αναδειχτεί σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο στη θέση του Σίτι του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο Λονδίνο εργάζονται σήμερα 700.000 υπάλληλοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οσος δηλαδή είναι ο συνολικός πληθυσμός της Φρανκφούρτης, όπου εργάζονται 70.000 άνθρωποι στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την Ενωση αναμένεται να καταργηθούν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενα τμήμα από αυτές τις 100.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσε να μεταφερθεί στη γερμανική πόλη. «Θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να μεταφερθούν 20.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτη», λέει στην DW ο κ. Μάρτιν Χέλμιχ, καθηγητής στο School of Finance της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών το 69% των στελεχών χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκτιμά ότι η Φρανκφούρτη θα έβγαινε κερδισμένη σε περίπτωση Brexit. Γενικότερα, πάντως, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα «ήταν αρνητική για τη Γερμανία, την Ευρώπη και την ίδια τη Βρετανία».

Για ποιο λόγο, όμως, θα ήθελαν οι πολυεθνικές τράπεζες να μεταφέρουν μέρος των επιχειρήσεών τους από το Λονδίνο, όπου απολαμβάνουν εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στη Φρανκφούρτη; Η απάντηση είναι η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο διαθέτουν το λεγόμενο ευρωπαϊκό διαβατήριο, δηλαδή έχουν το δικαίωμα να διενεργούν δοσοληψίες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση που η Βρετανία αποφάσιζε την έξοδό της από την Ενωση, τότε το πιθανότερο είναι ότι το διαβατήριο αυτό δεν θα ίσχυε πλέον ή ότι θα ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο σύναψης νέων εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Βρετανίας και των πρώην εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πάντως, σε περίπτωση εξόδου θα αντιδρούσαν οι πολιτικοί και θα φρόντιζαν να διατηρήσουν τις οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία μέσω διμερών συμφωνιών», προβλέπει ο κ. Φρίντριχ Μέτσλερ, επικεφαλής της παλαιότερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας. «Η αλληλεξάρτηση είναι πολύ ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα είχε και στις δύο πλευρές της Μάγχης ενδεχόμενο Brexit», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή