Αρνούνται να στηρίξουν τον Τραμπ ως υποψήφιο

Αρνούνται να στηρίξουν τον Τραμπ ως υποψήφιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανικό στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει προκαλέσει η προοπτική υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, με πολλά υψηλόβαθμα στελέχη να φθάνουν μέχρι το σημείο να ανακοινώνουν δημόσια την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της Δημοκρατικής υποψηφίου, που πιθανότατα θα είναι η Χίλαρι Κλίντον.

Σε καταιγισμό μηνυμάτων τους σε κάθε μέσον κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία 24ωρα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί πασχίζουν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον υποψήφιο, σε μία στιγμή κατά την οποία τα κόμματα συνήθως συσπειρώνονται γύρω από τον υποψήφιο πρόεδρό τους.

Ο βετεράνος σύμβουλος του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Μαρκ Σόλτερ, δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της κ. Κλίντον. «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έχει ως υποψήφιό του έναν τύπο που διαβάζει τη σκανδαλοθηρική National Enquirer. Είμαι με τη Χίλαρι», έγραψε ο Σόλτερ στο Twitter το βράδυ της Τρίτης.

Οι αρνητές της υποψηφιότητας Τραμπ, που άλλοτε είναι βετεράνοι και άλλοτε νέα στελέχη –ακόμη και εκλεγμένα μέλη της νομοθετικής εξουσίας– διαδηλώνουν υψηλόφωνα και υπερήφανα την άρνησή τους να στηρίξουν τον Τραμπ.

«Εκτιμώ πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι είναι ανισόρροπος και εξόχως ακατάλληλος για την προεδρία. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Θεωρώ τον Τραμπ κατάπτυστο και πιστεύω ότι θα φέρει την καταστροφή του κόμματος. Καλώ όλους να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην υποψηφιότητά του», είπε ο Στιούαρτ Στίβενς, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012.

«Είμαι μαζί της»

Ο γερουσιαστής της Νεμπράσκας, Μπεν Σάσι, ανερχόμενο άστρο της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, έσπευσε και αυτός να αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ, υπενθυμίζοντας σε δημοσιογράφους άρθρο του στο οποίο περιέγραφε τον Τραμπ ως «παράγοντα διχασμού της χώρας».

Ο αρθρογράφος της συντηρητικής ιστοσελίδας Redstate.com Μπεν Χάου έγραψε στο Twitter: «Αντίο, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πίνω κρασί από το μπουκάλι και δηλώνω: Ποτέ τον Τραμπ! Είμαι μαζί της», υπονοώντας ότι υποστηρίζει εφεξής την υποψηφιότητα της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. «Μπορώ να δώσω όρκο αίματος ότι θα αντιταχθώ στον Τραμπ μέχρι τέλους», έγραψε ο συντηρητικός ραδιοφωνικός σχολιαστής στην Αϊόβα, Στιβ Ντις.

Την ώρα που πολλοί Ρεπουμπλικανοί εξέφραζαν την ακλόνητη αντίθεσή τους σε μία υποψηφιότητα Τραμπ, άλλοι κατέθεταν την ελπίδα πως ένα νέο κίνημα εθνικής εμβέλειας θα μπορούσε να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα του εκκεντρικού μεγιστάνα. Παραμένει, ωστόσο, δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσοι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να έλθουν σε ρήξη με το κόμμα και τον πιθανότερο υποψήφιό του για την προεδρία, τον Ντόναλντ Τραμπ. Το βράδυ της Τρίτης, μετά την αποφασιστική νίκη του στην Ιντιάνα, ο Τραμπ έτεινε κλάδο ελαίας προς τους επικριτές του, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί τιμητές του έχουν ήδη δεσμευθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να τον στηρίξουν.

«Τώρα με παίρνουν στο τηλέφωνο και μου λένε: Θα θέλαμε πολύ να είμαστε στο πλευρό σου, ενώ πολλοί άλλοι τους ακολουθούν», είπε ο Τραμπ με τη χαρακτηριστική παθιασμένη εκφορά του.

Ο Τόνι Φράτο, πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου Μπους του νεότερου, δεν ήταν ανάμεσά τους, εκφράζοντας τη βαθιά απέχθειά του για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Για τους βραδύνοες: Ποτέ τον Τραμπ, σημαίνει ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, με κανέναν τρόπο και ποτέ όσο αναπνέω. Καταλάβατε;».

Πολλά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, αν και δεν κατέφυγαν σε τέτοιες εκδηλώσεις πάθους, εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του κόμματος. Ο Λανχί Τσεν, σύμβουλος εξωτερικών θεμάτων του Ρόμνεϊ το 2012 και μέχρι πρότινος του Μάρκο Ρούμπιο, είπε πως αναζητά εναλλακτικές λύσεις εκτός του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή