«Πράσινο φως» για το έργο στις Σκουριές

«Πράσινο φως» για το έργο στις Σκουριές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές προχώρησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανεκκίνηση των εργασιών στο εργοστάσιο στις Σκουριές που είχαν ανασταλεί τον περασμένο Αύγουστο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την έγκριση του συμπληρωματικού-τροποποιητικού τεύχους τεχνικής μελέτης για το έργο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και Εldorado Gold, αφού έχουν προηγηθεί και άλλες εγκρίσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα έργα της Ολυμπιάδας.

Η υπουργική αυτή απόφαση έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ακυρώθηκαν οι ανακλητικές αποφάσεις που είχε εκδώσει ο κ. Σκουρλέτης το περασμένο καλοκαίρι, που έφερε την κυβέρνηση σε πλήρη σύγκρουση με την καναδική εταιρεία Εldorado Gold, που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα «Eλληνικός Χρυσός». Καταλυτικά στη στροφή της κυβέρνησης από τη διαπόμπευση της εταιρείας στον συμβιβασμό λειτούργησε η απόφαση του ΣτΕ, που δικαίωσε την Εldorado Gold.

H νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διαύγεια, σηματοδοτεί και το τέλος της κυβερνητικής διαμάχης με την καναδική εταιρεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης στα ιστορικά μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Στις Σκουριές η πολυεθνική, μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», σχεδιάζει την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό) καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων.

Επένδυση 300 εκατ. δολ.

Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη στις Σκουριές περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια και μετά το «πάγωμα» των εργασιών περιορίστηκε στην υλοποίηση εργασιών προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.

Την αναστολή του επενδυτικού προγράμματος στις Σκουριές είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, από την Αθήνα τον Ιανουάριο, απόφαση στην οποία ο κ. Σκουρλέτης είχε απαντήσει με την επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και με υβριστικές φράσεις προς τον κ. Ράιτ, φτάνοντας στα άκρα την αντιπαράθεση με την εταιρεία. Οι σχέσεις δείχνουν πλέον να αποκαθίστανται προς όφελος των μεταλλείων και των εργαζομένων σε αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή