Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τα κάγκελα που πετούσε

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τα κάγκελα που πετούσε

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πάντοτε ευρηματικοί οι κομμουνιστές στις διαδηλώσεις. Την Πέμπτη, λοιπόν, εκπόνησαν πειρατικό σχέδιο περικύκλωσης του Μαξίμου: δήθεν αδιάφοροι, σε τριάδες ή ζευγάρια, ξεκίνησαν απ’ το μεσημέρι να μαζεύονται στην Ηρώδου Αττικού. Αλλοι έκαναν τους ανέμελους διαβάτες της λεωφόρου Αμαλίας, άλλοι μύριζαν τα λουλούδια στον Εθνικό Κήπο. Και όταν έπιασε το σούρουπο, κατέληξαν όλοι τους στο πεζοδρόμιο του Μαξίμου, ξεδίπλωσαν γρήγορα γρήγορα τα κρυμμένα λάβαρα του ΠΑΜΕ και έπιασαν τα συνθήματα έξω απ’ την πόρτα του πρωθυπουργού! Κάπου εκεί ήταν που οι τελευταίες αναστολές του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν, περίπου όπως είχαν καταρρεύσει τα κάγκελα έξω απ’ τη Βουλή όταν η Αριστερά έγινε πρώτη φορά κυβέρνηση. Τότε οι Συριζαίοι υπουργοί φωτογραφίζονταν περιχαρείς δίπλα στους εργάτες του δήμου, που έσερναν τα κάγκελα μακριά απ’ την πρόσοψη της Βουλής. Την Παρασκευή, που οι ίδιοι εργάτες έσερναν τις πύλες του Εθνικού Κήπου να κλείσουν ερμητικά, όμως, ουδείς Συριζαίος βουλευτής επιχείρησε να βγάλει αναμνηστικό καρέ. Οι διαδηλωτές, άλλωστε, είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται. Οπότε στη βουλευτική φωτογραφία ήταν εξαιρετικά πιθανό να αποτυπωθούν σκηνές κυνηγητού με φόντο το βαθύ μπλε της αστυνομικής κλούβας.

Απ’ την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν θα είχε και μεγάλη αξία η εικόνα. Γιατί του… ΣΥΡΙΖΑ το κάγκελο δεν έκανε αυτή την εβδομάδα το αριστερό του ντεμπούτο. Πάνε ήδη έξι μήνες απ’ τη μαθητική παρέλαση, τον Οκτώβριο του 2015, που τα κάγκελα πήραν ξανά φύλλο πορείας για τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τότε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, έξαλλο που τα ξαναείδε στα πλάνα της γιορτής. Σύντομα, όμως, ο υπουργός θα τα συνήθιζε. Οπως και τις κλούβες, άλλωστε. Που ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ ορκιζόταν πως δεν θα ξαναστήνονταν ποτέ στα λουλουδάδικα, αλλά πλέον είναι μόνιμα παραταγμένες στην Ηρώδου Αττικού. Οπως και τα ΜΑΤ που θα εξαφανίζονταν απ’ τα Εξάρχεια, αλλά τελευταία η σχέση τους με τον Ρουβίκωνα ανθεί κάθε δεύτερο βράδυ στην επαναστατημένη γειτονιά. Οπως κι όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας που έλειψαν για λίγους μόνο μήνες από κοντά μας, στην αρχή της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, και κάηκε το κυβερνητικό πελεκούδι: θα θυμάστε πώς οι πρώην Συριζαίοι και νυν αναρχοαυτόνομοι σύντροφοι πρώτα κατέλαβαν την Κουμουνδούρου, πώς εφόρμησαν μετά στο προαύλιο της Βουλής και πώς, στο τέλος, κύκλωσαν και το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη…

Κι έτσι, αυτό το τριήμερο τα κάγκελα έκαναν μία ακόμη εμφάνιση ως guest stars της διαδήλωσης στον Εθνικό Κήπο συνοδευόμενα από πλειάδα γνωστών μέτρων ασφαλείας. Απ’ την Παρασκευή ώς την Κυριακή, κάθε τόσο 15 κλούβες της Αστυνομίας εμφανίζονταν παρκαρισμένες σαν τουβλάκια Lego απ’ τη Σταδίου μέχρι τη Φιλελλήνων και άλλες τρεις είχαν φροντίσει να «φρακάρουν» μόνιμα την Ηρώδου Αττικού, να μην περνάει απ’ το πεζοδρόμιο ούτε πεζός. Και από δίπλα, σε πλήρη ανάπτυξη οι δυνάμεις της τάξεως.

Απ’ το 2013, βλέπετε, που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μήνυση στους αστυνομικούς για παράνομη βία στις διαδηλώσεις, πάει πολύς καιρός. Και πέρασαν ήδη δύο χρόνια από εκείνη την επαναστατική Κυριακή που οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το πολυνομοσχέδιο του Γ. Στουρνάρα, βγήκαν απ’ τη Βουλή κι ενώθηκαν με το πλήθος των διαδηλωτών. Ο Αλ. Τσίπρας τότε είχε τη γροθιά υψωμένη κι ευχόταν «καλό αγώνα». Ενώ εχθές, η Κυριακή του ήταν πολύ διαφορετική. Αυτή τη φορά, ήταν το δικό του πολυνομοσχέδιο που δονούσε τις σηκωμένες γροθιές έξω απ’ τη Βουλή. Και αν δεν ήταν οι δεκάδες κλούβες, οι χιλιάδες αστυνομικοί και τα ατελείωτα κάγκελα ακόμη κι έξω απ’ τον Εθνικό Κήπο, ο χθεσινός «καλός αγώνας» θα τελείωνε με ματς μέχρι τελικής πτώσεως. Και με σκορ που καθόλου δεν θα κολάκευε την Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή