Επεδείκνυε θηράματα μεταξύ των οποίων προστατευόμενα είδη

Επεδείκνυε θηράματα μεταξύ των οποίων προστατευόμενα είδη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφίες με τα απειλούμενα, προστατευόμενα πουλιά που σκότωσε ανήρτησε στο facebook πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου του Έβρου. Ο ίδιος άνθρωπος μάλιστα διαφήμιζε στο λογαριασμό του οργανωμένο κυνήγι υδρόβιων πουλιών, επιδεικνύοντας ως «λάφυρα» φωτογραφίες με στοίβες σκοτωμένων πουλιών, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Η υπόθεση λαθροθηρίας καταγγέλθηκε στο δασαρχείο και στον εισαγγελέα και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Αλλά προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τη ικανότητα των κυνηγετικών συλλόγων να διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Την υπόθεση έφερε στο φως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα του βασικού εμπλεκόμενου (καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης). Σύμφωνα με την οργάνωση, στις φωτογραφίες που ανήρτησε πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου στο Facebook εικονίζονταν πλήθος νεκρών πουλιών τα οποία ανήκουν στα είδη Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), το κυνήγι των οποίων απαγορεύεται στη χώρα μας βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς πρόκειται για είδη σε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Μάλιστα η Καστανόπαπια περιλαμβάνεται στον Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, δηλαδή συμπεριλαμβάνεται στα είδη εκείνα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την άγρια ορνιθοπανίδα, εκτός από τη θανάτωση «απαγορεύεται η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών» (όπως οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο).

«Οι σχετικές αναρτήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές όχι μόνο επειδή διαφημίζουν τόσο απροκάλυπτα μια παράνομη πράξη αλλά και επειδή ο δράστης , τουλάχιστον την περίοδο της σχετικής ανάρτησης, ήταν Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου. Πρόκειται δηλαδή για αναγνωρισμένο φορέα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εποπτευόμενο από το τοπικό δασαρχείο, ο οποίος διοικητικά υπάγεται στη σχετική Κυνηγετική Ομοσπονδία», δηλώνει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Θα περίμενε κανείς ότι οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων, σεβόμενοι και τον θεσμικό τους ρόλο, θα αποτελούσαν λαμπρά παραδείγματα στην πάταξη της λαθροθηρίας. Αντίθετα, ο εν λόγω πρόεδρος όχι μόνο παρανόμησε θανατώνοντας προστατευόμενα είδη και ανερυθρίαστα προέβη σε δημόσια έκθεση της πράξης του, αλλά έκτοτε έθεσε και εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές του εν λόγω συλλόγου! Θα περιμέναμε από την κυνηγετική ηγεσία να καταδικάσει το συγκεκριμένο συμβάν και να επιδείξει μηδενική ανοχή, απομακρύνοντας τους λαθροθήρες από τον κύκλο της. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη».

Η Ορνιθολογική Εταιρία αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τα είδη αυτά να θανατώθηκαν από τον κυνηγό κατά λάθος. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «πρόκειται για ήδη απαραγνώριστα, μεγάλου μεγέθους, με χαρακτηριστικό πτέρωμα και σχεδόν ίδιας μορφολογίας μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, σε αντίθεση με τα θηρεύσιμα είδη πάπιας στη χώρα μας». Υπάρχει, βέβαια, και η λογική σκέψη: πως αν ένας πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κρισίμως κινδυνεύοντα είδη, τότε ο σύλλογος σίγουρα δεν είναι σε θέση να τα προστατεύσει, εντοπίζοντας λαθροθήρες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή