Αέρας μουσείων σε όλη την Ελλάδα

Αέρας μουσείων σε όλη την Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι τιμές των εισιτηρίων να αυξήθηκαν στα μουσεία και αρκετοί να δυσανασχετούν ότι τα καινούργια τιμολόγια είναι εις βάρος της ελληνικής οικογένειας, όμως να μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να τα επισκεφθούν στις 18 του μηνός με ελεύθερη είσοδο. Ολα τα μουσεία της χώρας και οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι φιλοξενούν θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν σχεδόν όλη την εβδομάδα. Τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Πατησίων. Στην επιλογή του από το ελληνικό τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) δεν συνέβαλε μόνο η προσφορά του στον πολιτισμό αλλά και ο χαρακτήρας των πλούσιων συλλογών του.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», μας προτρέπει να τα συνδέσουμε με το τοπίο που τα περιβάλλει. Αλλωστε, η αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω απ’ αυτό.

Στο κτίριο με τις ψηλοτάβανες ευρύχωρες αίθουσες (παρότι σε κάποιους χώρους στριμώχνονται τα αρχαία), από τα λαμπρότερα δείγματα του αθηναϊκού κλασικισμού, ο επισκέπτης μπορεί να δει την έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…», το έκθεμα του μήνα και το θαλασσινό ταξίδι αφιερωμένο στις «οδύσσειες» των ανθρώπων, την «Αλεξανδρινή βασίλισσα» που θα παραμείνει ώς τις 22/5 στην αίθουσα 34.

Ομως την ημέρα του εορτασμού, από τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Βωμού ώς τα μεσάνυχτα (με διακοπή από τις 6 μ.μ. ώς τις 8.30 μ.μ.), στο πρώτο μουσείο της χώρας θα συναντά κανείς ηθοποιούς της πρώτης κρατικής σκηνής. Μέρος του δυναμικού του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο θα απαγγέλλει τις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας. Δράση, προάγγελος της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που ετοιμάζει το μουσείο για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.

Στις 7 μ.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος το ΙCOM Αλεξάνδρα Μπούνια, του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του πρώτου μουσείου της χώρας, Μαρίας Λαγογιάννη, και έπειτα συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με σολίστ τον ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο σε έργα του Αστορ Πιατσόλα. Οι εκδηλώσεις, πάντως, στο Εθνικό Αρχαιολογικό ξεκινούν από τις 16/5 έως τις 22/5 με περίπατο στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου, αλλά και μια ιστορική βόλτα στη νεότερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Π. Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου: Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, Επιγραφικό Μουσείο ώς την Μπουμπουλίνας, στο ΥΠΠΟ.

Στη σελίδα του ICOM θα βρείτε όλες τις δράσεις. Για απόδραση όμως στο κέντρο υπάρχει η Αρχαία Αγορά, το Λύκειο του Αριστοτέλη, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στα οποία η περιήγηση με αφορμή κείμενα της αρχαίας γραμματείας αφορά την πόλη και τους πολίτες.

Παντού ανοιχτά μουσεία

Στο Βυζαντινό Μουσείο θα αφεθούμε στα μυστικά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, στον Κεραμεικό στη μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στα «Μουσικά τοπία με θέμα… μια στάμνα», ενώ στο Μουσείο Αρχαιολογίας (Φιλοσοφική Σχολή) σας περιμένει η φωτογραφική έκθεση «musuTopia: επισκέψεις στις μουσειακές γειτονιές». Πολλές δράσεις επίσης στο Κέντρο Γαία, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (με θέμα «Ενα μουσείο, μια γειτονιά, είκοσι σπίτια και μια αυλή»), στα Μουσεία Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών με θέμα τις «Γειτονιές της Αθήνας: Αστικά Τοπία και ιστορίες» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή