Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία συν δύο μέτρα πρότειναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χωρίς την εφαρμογή των μέτρων αυτών, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060 (βασικό σενάριο), ενώ υπό συνθήκες (ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ΑΕΠ) θα μπορούσε να κυμανθεί από 62,6% του ΑΕΠ έως και 258,3% του ΑΕΠ το 2060.

Συνολικά, στην έκθεσή τους προς το Eurogroup –που έχει στη διάθεσή της η «Κ»– οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμπεριλάβει τέσσερα σενάρια για την πορεία του χρέους. Ενδεικτικό του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είναι ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν υποχωρεί κάτω από το 156% του ΑΕΠ το 2020, όταν ο στόχος ήταν να βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιλαμβάνονται τρεις βασικές παρεμβάσεις και δύο συμπληρωματικές. Τα βασικά μέτρα αφορούν τα δάνεια του EFSF που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και είναι:

1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.

2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.

3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.

Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος το 2060 θα είναι 73,6% του ΑΕΠ αντί 104,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό τους σενάριο. Πέραν αυτών, όμως, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προτείνουν και την εφαρμογή δύο επιπλέον μέτρων:

1. Την επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ ή στο 5% του περυσινού ΑΕΠ.

2. Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον ESM. Να σημειωθεί ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος του ESM, όταν και θα είναι σαφές εάν έχουν απομείνει αδιάθετα δάνεια και τι ύψους, ενώ εκτιμάται ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου το 2018 θα είναι 17,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Κ», στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα (που ήταν η ελληνική επιδίωξη), ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την εφαρμογή τριών παρεμβάσεων και εάν χρειαστεί συστήνουν άλλα μέτρα.

Πέραν αυτών, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπολογίζουν και την εξέλιξη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Στο βασικό σενάριο υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται 18% του ΑΕΠ της για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της φέτος, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 7,5% του ΑΕΠ το 2020 και αυξάνεται το 24,3% του ΑΕΠ το 2060. Οπως υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, εάν εφαρμοστεί το πακέτο των πρώτων τριών παρεμβάσεων στα δάνεια του ΕFSF, τότε οι προς εξυπηρέτηση υποχρεώσεις της χώρας υποχωρούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030 και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή