Διχασμένοι οι δήμαρχοι για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Διχασμένοι οι δήμαρχοι για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη δείχνει να πέφτει στο κενό. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια επεισοδιακή κοινή σύσκεψη 9 υπουργών και 26 δημάρχων της Περιφέρειας, με τους δημάρχους να εμφανίζονται διχασμένοι. Η κυβέρνηση ζήτησε και πάλι, όπως και προ μηνός, την κατάθεση κοινής πρότασης, μέσω ενός (αναθεωρημένου) συνολικού περιφερειακού σχεδιασμού, υποδεικνύοντας σε υψηλούς τόνους στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η καθυστέρηση ενέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Από τον Φεβρουάριο, που το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υποψήφιο ανάδοχο του διαγωνισμού για την ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου) για κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό, ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί. Η κυβέρνηση «επέστρεψε» στον ΦΟΔΣΑ (το συλλογικό όργανο των δήμων μιας περιφέρειας για τα σκουπίδια) την ευθύνη της αναθεώρησης του σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Η εκπόνηση όμως ενός κοινού σχεδιασμού απαιτεί… συναίνεση, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύσκεψη της Παρασκευής οι δήμαρχοι Κορίνθου, Τρίπολης και Σπάρτης δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη ΣΔΙΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες να συναινέσουν. Αντίθετα, πολλοί δήμαρχοι μικρότερων πληθυσμιακά περιοχών ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της ΣΔΙΤ, με κεντρική απόφαση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις που παρουσίασαν κάποιοι από τους μεγάλους δήμους ήταν… εκτός πραγματικότητας, προβλέποντας τεράστιες σε κόστος υποδομές. Ορισμένοι δήμαρχοι δε συνέκριναν το (όντως υψηλό) κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της προτεινόμενου ΣΔΙΤ με το… μηδενικό σήμερα κόστος της απόρριψής τους σε χωματερές, κάτι που βέβαια δεν μπορεί για πλήθος λόγων να συνεχιστεί.

«Είμαστε βαθιά διχασμένοι, δυστυχώς δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή γραμμή», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ηλίας Ανδρικόπουλος. «Κάνουμε μια προσπάθεια που δυστυχώς βρίσκει συνεχώς εμπόδια, ώστε να ολοκληρώσουμε την α΄ φάση του ΠΕΣΔΑ έως το τέλος Μαΐου. Εχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα».

Αντιπρόταση

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προειδοποίησε τους δημάρχους ότι οι παρελκυστικές τακτικές θα οδηγήσουν την Περιφέρεια σε νέο αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Σταθάκης ζήτησε από τους δημάρχους να δηλώσουν μέσω του ΠΕΣΔΑ τις εκτιμώμενες ποσότητες των απορριμμάτων που παράγουν και να υποδείξουν μεθόδους διαχείρισης των συμμείκτων (που είναι και το μεγάλο θέμα), ενώ αντιπρότεινε την κατασκευή μέσω ΕΣΠΑ περισσότερων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί ένα μέρος του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους.

Ποιο είναι λοιπόν το τελικό συμπέρασμα; Οι δήμοι κλήθηκαν μέσω του ΦΟΣΔΑ να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του μήνα μια συνολική και ενιαία πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια. Το υπουργείο Οικονομικών δε επισήμανε στους δημάρχους ότι οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει και τα διαθέσιμα κονδύλια δεν είναι κατανεμημένα σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά σε επίπεδο χώρας. Οπερ σημαίνει ότι οι διαθέσιμοι πόροι μπορεί να καλυφθούν από τις περιοχές εκείνες οι οποίες θα υποβάλουν πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις (έχοντας εγκεκριμένο νέο ΠΕΣΔΑ), με κίνδυνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου να μείνει εκτός και από αυτό το κοινοτικό πλαίσιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή