Τέλη Μαΐου η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco

Τέλη Μαΐου η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις εβδομάδες θα εγκρίνει η γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ομίλου και του ελληνικού Δημοσίου, με βάση την οποία θα κληθεί να λειτουργήσει το λιμάνι η Cosco.

Η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης την Τρίτη 31 Μαΐου στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza αποφασίσθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο κατάφερε τελικά να συνεδριάσει ύστερα από ένα μήνα πρωτοφανών αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές υπαλλήλους, που απειλούσαν να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία. Ισως να βοήθησε τη χθεσινή επιτυχή διεξαγωγή της συνεδρίασης του Δ.Σ. η παρουσία περί των είκοσι ανδρών του λιμενικού, συμπεριλαμβανομένου του λιμενάρχη.

Ακόμα και έτσι όμως δεν αποσοβήθηκε νέα εισβολή συνδικαλιστών στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, χθες το πρωί, οι οποίοι αξίωσαν να ληφθεί απόφαση για έναρξη διαπραγμάτευσης για τον κανονισμό εργασίας. Η εισβολή καθυστέρησε επί μιάμιση ώρα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Είχε προηγηθεί διακοπή του διοικητικού συμβουλίου το Σάββατο, έπειτα από πολιτικές παρεμβάσεις και υπό τη δικαιολογία της πανελλαδικής απεργίας. Ολα αυτά, ένα μήνα μετά τα πρωτοφανή για τον ΟΛΠ επεισόδια της 9ης Μαΐου, που δεν επέτρεψαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με την ίδια ατζέντα.

Η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης αλλά και για την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας, είναι προϋποθέσεις για την ομαλή ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Επεται η ψήφιση της σύμβασης και όλων των συμβατικών κειμένων από τη Βουλή, πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου. Λίγο πριν δηλαδή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς…

Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει επίσης εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που σήμερα ανέρχονται σε δεκατρία και περιλαμβάνουν και δύο εκπροσώπους των εργαζομένων με δικαίωμα ψήφου. Πολλές εκ των αλλαγών αφορούν το οργανόγραμμα της εταιρείας και ειδικά τα όργανα διοίκησης και τα θέματα αρμοδιοτήτων τους, αλλά και την ευρύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Μόνον εφόσον όλα τα παραπάνω ζητήματα εξελιχθούν ομαλά και με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κινεζική εταιρεία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα προχωρήσει η συναλλαγή πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, η οποία διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο, η Cosco θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στον ΟΛΠ από 51% σε 67%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή