Συλλήψεις και διεθνή εντάλματα για χρηματιστηριακή απάτη – μαμούθ

Συλλήψεις και διεθνή εντάλματα για χρηματιστηριακή απάτη – μαμούθ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε συλλήψεις για τη μεγάλη χρηματιστηριακή απάτη ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ, που αποκάλυψε η «Κ», προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, δύο διεθνή εντάλματα εκδόθηκαν σε βάρος μιας δικηγόρου στην Κύπρο και ενός υπαλλήλου σε χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα τη Μ. Βρετανία. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 25 άτομα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική απάτη και «ξέπλυμα» χρήματος. Ελέγχθηκαν πέντε σπίτια και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα.

Η πρωτοφανής σε εύρος απάτη καταγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η έρευνα αφορούσε τη λειτουργία «πυραμίδας τύπου Madoff» υπό τη μορφή δύο επενδυτικών εταιρειών (hedge funds), που συστάθηκαν το 2013 με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Με τις επωνυμίες Richcroft Investments και Simetra Global Αssets εμφανίζεται να διαχειρίστηκαν κεφάλαια ύψους άνω των 370 εκατ. δολαρίων. Την επένδυση των κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων (forex) είχε αναλάβει ο «χρηματιστής» και εκ των συλληφθέντων, Γ.Δ., μέσω της offshore εταιρείας G STAR FX με έδρα την Belize. Το 2010 είχε απασχολήσει τις Aρχές καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Χρέη νόμιμου εκπροσώπου των δύο επενδυτικών εταιρειών εκτελούσε ο άλλοτε συνεταίρος του και σήμερα συγκατηγορούμενός του Γ.Λ., που τυγχάνει επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη. Αν και ήταν ο μόνος μέτοχος των funds με δικαίωμα ψήφου, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εξαπατήθηκε από τον άλλοτε συνεταίρο του και εμφανίζεται να κινεί την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, είναι αυτός που τον Αύγουστο κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Το διάστημα από το 2013 μέχρι τα μέσα του 2015 τοποθέτησαν τα χρήματά τους στις δύο εταιρείες 70 φυσικά και νομικά πρόσωπα από Ελλάδα και Ουκρανία, ενώ σε ένα από τα funds συμμετείχε και Ελληνας εφοπλιστής. To πρώτο διάστημα όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά καθώς οι επενδυτές λάμβαναν σε μηναία βάση αναφορές από συνεργαζόμενη εταιρεία με έδρα την Αγγλία (IKON Finance) για τα κέρδη και τις (δήθεν) υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους.

Τον Μάιο του 2015 ωστόσο η «πυραμίδα» έσκασε: η ίδια η εταιρεία ενημέρωσε για πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για πληρωμές μερισμάτων, ενώ η G STAR FX, μέσω της οποίας υποτίθεται ότι γίνονταν οι αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ανακοίνωσε ότι «δεν διατηρεί χρήματα σε κανένα τραπεζικό λογαριασμό». Αντηλλάγησαν μηνύσεις, ενώ στην έρευνα ενεπλάκησαν διωκτικές αρχές από τη Μ. Βρετανία και την Ουκρανία. Ενδεικτικά, αξιωματούχοι της ουκρανικής ΕΥΠ πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του Ελληνα χρηματιστή Γ.Δ. και εντόπισαν αρχεία για συμβόλαια θανάτου, κινήσεις εκατομμυρίων προς «αόρατους» λογαριασμούς και ύποπτες συναλλαγές με διεθνούς φήμης ελεγκτικές εταιρείες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ για την υπόθεση, που είχε αναδείξει η «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή