Μητσοτάκης: «Σκληρά μέτρα χωρίς απτό αντάλλαγμα»

Μητσοτάκης: «Σκληρά μέτρα χωρίς απτό αντάλλαγμα»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίπτυχο «βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον» οικοδομείται η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του προσχεδίου συμφωνίας στο οποίο κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους πιστωτές. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αιχμηρός, χαρακτηρίζοντας το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει το Μαξίμου «μια νέα, πολύ κακόγουστη όμως, θεατρική παράσταση» και κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που «συνεχίζει να λέει κατά συρροήν ψέματα και κυρίως δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα».

Η κριτική του κ. Μητσοτάκη εδράζεται σε τρεις διαπιστώσεις:

• Την υπογραφή ενός νέου μνημονίου (supplementary MOU), που είναι «το δεύτερο της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί μέσα στις προκλητικές θριαμβολογίες».

• Τη δημιουργία ενός πρόσθετου ειδικού μηχανισμού – κόφτη, πέραν του ήδη θεσμοθετημένου (στο μνημόνιο του 2015 προβλέπεται η λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που παρακολουθεί αποκλίσεις και εισηγείται περικοπές) που, κατά τον κ. Μητσοτάκη, επιβλήθηκε στην Ελλάδα λόγω της μηδενικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης. «Αυτός ο μηχανισμός έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον λογαριασμό των μέτρων», προσέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

• Την υπό προϋποθέσεις ρύθμιση του χρέους που, όπως σημείωναν «γαλάζια στελέχη», ενεργοποιείται υπό δύο ταυτόχρονες προϋποθέσεις, να έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα και να κριθεί, το 2018, ότι απαιτούνται μέτρα ανακούφισης, όχι πλέον του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αλλά των ετήσιων καταβολών, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένες μέχρι το 2022. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση», υπενθυμίζοντας ότι «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ήδη περικοπεί από το 2012 και μάλιστα κατά 130 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να είναι από μόνο του αρκετό για οριστική έξοδο από την κρίση». Η τελευταία αυτή φράση αποτέλεσε και τη γέφυρα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αναπτύξει τη δική του προσέγγιση για την έξοδο από την κρίση. «Αυτό που πρωτίστως απαιτείται για να αντιμετωπιστούν η κρίση και η ανεργία είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στην επιχειρηματικότητα, στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές. Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μήνα προς τα πίσω και η κυβέρνηση πανηγυρίζει».

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να απαντηθούν οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από χθες ο κ. Τσίπρας αλλά και να δοθεί «γραμμή» στα «γαλάζια» στελέχη, αρκετά εκ των οποίων εμφανίζονταν με αμηχανία μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του κ. Τσίπρα να αποδεχθεί το σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτών. Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Ν.Δ. συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού του κόμματος υπό τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Επί τάπητος τέθηκε και το αίτημα που έχει διατυπωθεί για εκλογές, αν και συμφωνήθηκε ότι «όσοι λόγοι κατέστησαν αναγκαία την επίκληση της κάλπης παραμένουν». Υπό την έννοια αυτή, αν και η Ν.Δ. θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει, το συγκεκριμένο αίτημα δεν θα βρίσκεται στην κατακλείδα κάθε κομματικής ανακοίνωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσω της ανάδειξης των συνεπειών των νέων μέτρων, άλλων πτυχών της καθημερινότητας, ειδικά στους τομείς της υγείας και της παιδείας, αλλά και του κύκλου επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια, θα επιδιωχθεί όχι μόνον να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί η δημοσκοπική πρωτοπορία της Ν.Δ. και να λάβει χαρακτήρα πολιτικής κυριαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή