Αυξήσεις στα τσιγάρα από 0,5 έως 1 ευρώ λόγω επιπλέον φόρου

Αυξήσεις στα τσιγάρα από 0,5 έως 1 ευρώ λόγω επιπλέον φόρου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη όγδοη αύξηση φόρου στα τσιγάρα από το 2010, που αναμένεται να ισχύσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση μέχρι τις 24 Μαΐου 2016, προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εγχώρια καπνοβιομηχανία, η οποία όμως έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και άλλη μία αρνητική εξέλιξη. Ειδικότερα, από τις 20 Μαΐου 2016 αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για να παραχθούν οι νέες συσκευασίες τσιγάρων που προστάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι έγχρωμες φωτογραφίες θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που θα τις συνοδεύουν.

Επίσης, απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, όπως φρούτων ή σοκολάτας. Θα επιτρέπεται μέχρι και το 2020 μόνο η γεύση μέντας. Δεν θα επιτρέπεται ακόμα η χρήση αρωματικών ουσιών στα φίλτρα, στα τσιγαρόχαρτα ή στις συσκευασίες, καθώς και η διάθεση στην αγορά προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα. Το πρόβλημα για τις καπνοβιομηχανίες είναι ότι θα πρέπει να τυπώσουν τις νέες συσκευασίες, κάτι που αποτελεί σημαντικό κόστος, καθώς υπάρχουν μόλις 3 βιομηχανίες στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Οι νέες συσκευασίες θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ταυτόχρονα η επιβολή νέου φόρου στα τσιγάρα θα οδηγήσει σε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα πακέτα που είναι ήδη στις αποθήκες των καπνοβιομηχανιών θα επανατιμολογηθούν, αφού δεν θα έχουν πωληθεί πριν από τις νέες αυξήσεις τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί μεταξύ 50 λεπτών έως και 1 ευρώ) θα ισχύσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, όπως ισχύει για τα άλλα προϊόντα που θα ανατιμηθούν από την 1η Ιουλίου 2016.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» οι επικεφαλής των ελληνικών και ξένων καπνοβιομηχανιών, το 2015 το παράνομο εμπόριο τσιγάρων βρισκόταν στα επίπεδα του 20%, έναντι μόλις 3% που ήταν το 2009. Υπολογίζεται ότι το 2015 το Δημόσιο έχασε έσοδα πάνω από 700 εκατ. ευρώ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνού. Στο μεταξύ, από το 2013 έχει κάνει έντονη την παρουσία του και το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού που εκτιμάται σήμερα σε 500 τόνους ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή