Aλλεπάλληλες επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη Βαγδάτη

Aλλεπάλληλες επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη Βαγδάτη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο αιματηρή ημέρα της χρονιάς έζησε χθες η Βαγδάτη, μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, με τουλάχιστον 93 νεκρούς σε τρεις συνοικίες της, που είχαν ως στόχο τον σιιτικό πληθυσμό της πόλης. Η σειρά των επιθέσεων ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, με το φονικότερο χτύπημα της χρονιάς στην ιρακινή πρωτεύουσα, όταν όχημα το οποίο φαινομενικά μετέφερε φρούτα και λαχανικά εξερράγη σε ώρα αιχμής στην αγορά της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώνοντας 63 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 85.

Αργότερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, το οποίο είχε ως στόχο του αστυνομικό τμήμα στη σιιτική γειτονιά Καντιμία, σκότωσε 18 πολίτες και τραυμάτισε 34, ενώ άλλο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Τζαμέα, οδηγώντας στον θάνατο 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 46. Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει τους σιίτες μουσουλμάνους ως αποστάτες από το ορθόδοξο Ισλάμ, ανέλαβε την ευθύνη και για τις τρεις επιθέσεις, αναφέροντας –ως συνήθως– ότι στόχος των επιθέσεων ήταν σιίτες πολιτοφύλακες, κάτι που κάνει σε όλες τις επιθέσεις του, ακόμα και σε αυτές που πλήττουν πολυσύχναστα μέρη. Σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Τα χτυπήματα ήρθαν σε μια περίοδο πλήρους πολιτικού αδιεξόδου για τη χώρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών αντιτίθεται στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, δημιουργώντας κλίμα ασυνεννοησίας και διχόνοιας στο Κοινοβούλιο και καθιστώντας την κυβέρνηση ανίκανη να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην επίλυση του χάους που επικρατεί στη χώρα, και ιδίως στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Η πολιτική ακινησία της κυβέρνησης έχει εξαγριώσει τους Ιρακινούς πολίτες, κάτι που έγινε έντονα αισθητό το πρωί όταν πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στο σημείο της πολύνεκρης έκρηξης κατηγορώντας τους κυβερνώντες για το μακελειό. «Το κράτος είναι διχασμένο για κυβερνητικές θέσεις και οι πολίτες είναι τα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας άνδρας.

Επίδειξη ισχύος

Το Ισλαμικό Κράτος απέδειξε ότι, παρά τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο και την απώλεια σημαντικού ποσοστού των εδαφών που ελέγχει εδώ και περίπου 2 χρόνια στο Ιράκ, είναι ακόμα ικανό να πραγματοποιήσει χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς στα αστικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, κύριος σκοπός των πληγμάτων αυτών είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τις πολλαπλές ήττες της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στο πεδίο της μάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή