Πλούσια δράση των «βαρώνων» Walter και Kelly

Πλούσια δράση των «βαρώνων» Walter και Kelly

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To παρασκήνιο των πολύμηνων ερευνών της Δίωξης Ναρκωτικών για την εξάρθρωση του κυκλώματος ναρκεμπόρων, που δρούσε σε πέντε τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αποκαλύπτει αστυνομικός της Ασφάλειας σε μακροσκελή κατάθεσή του, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία και φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ».

Προκύπτει αρχικά ότι η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε μετά πληροφορίες «συναρμόδιας Αρχής» της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις οποίες από το 2013 η ιταλική αστυνομία ερευνά τη δράση διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών με πλοκάμια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Βουλγάρων, μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνται κυρίως σε Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα εδρεύει η «πτέρυγα» που είναι επιφορτισμένη με τη μεταφορά των ναρκωτικών μέσω φορτηγών διεθνών μεταφορών. Από το 2013 μέχρι σήμερα, οι Ιταλοί έχουν συλλάβει 59 άτομα και έχουν κατάσχει πάνω από τρεις τόνους χασίς, 96 κιλά κοκαΐνης και 65 κιλά κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα»).

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός της Δίωξης αναδεικνύει τον αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση του 50χρονου Αλβανού Dhimiter P., μόνιμου κάτοικου Βελγίου. Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Walter», διατηρεί σπίτια σε Τίρανα και Αθήνα, ενώ από έρευνα των αλβανικών αρχών βρέθηκαν καταθέσεις του σε τράπεζες της Ελλάδας (366.000 ευρώ), της Αλβανίας (460.000 ευρώ) και του Βελγίου (100.000 ευρώ). Ενα από τα φορτηγά του, που μετέφερε ελαστικά από την Μπρέντα της Ολλανδίας στο Λονδίνο είχε τον Απρίλιο του 2015 ελεγχθεί εξονυχιστικά στο Καλαί της Γαλλίας, γεγονός που τον είχε κάνει να περιορίσει τις τηλεφωνικές επαφές του με τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

Ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης περιγράφεται και ο 44χρονος Αλβανός Clement B. ή «Kelly», σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεταφορών στην περιφέρεια των Αγ. Σαράντα και μόλις χθες δήλωσε στον ηλεκτρονικό Τύπο της Αλβανίας ότι «τα ΜΜΕ στην Ελλάδα λένε ότι έχω συλληφθεί αλλά βρίσκομαι κανονικά στη δουλειά μου». Επιπλέον, απάντησε στις κατηγορίες εναντίον του από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ισχυριζόμενος ότι «τα κίνητρά τους είναι πολιτικά». Τον Μάρτιο του 2016 ενδεικτικά, εν μέσω προετοιμασίας για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία στη δυτική Ευρώπη, ο «Kelly» φέρεται να μεσολάβησε ώστε το φορτηγό με τα ναρκωτικά να περάσει δίχως πρόβλημα τον τελωνειακό έλεγχο, ενώ από υποκλαπείσες συνομιλίες εμφανίζεται ως το άτομο που είχε την ευθύνη για τη μεταφορά χασίς με ταχύπλοα σκάφη από την Αλβανία στα νησιά του Ιονίου και από εκεί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, πριν το κύκλωμα αποπειραθεί να ξεφορτώσει 600 και πλέον κιλά χασίς σε ερημική βραχονησίδα στη Ζάκυνθο, ο «Kelly» είχε στείλει στην Ελλάδα δύο συνεργούς του με εντολή να μισθώσουν παραλιακό σπίτι στη Λευκάδα για την απόκρυψη των ναρκωτικών.

Τέλος, ένα από τα περισσότερο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τουριστικό γραφείο με έδρα τη λεωφόρο Αθηνών στο Αιγάλεω για να μεταφέρουν και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά. Σε μια περίπτωση μάλιστα, σε πούλμαν του εν λόγω γραφείου βρέθηκαν χρήματα του κυκλώματος (32.000 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή