Αμφισβήτηση ΑΟΖ Κύπρου από την Αγκυρα

Αμφισβήτηση ΑΟΖ Κύπρου από την Αγκυρα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα συνολικής και εκ του μηδενός οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα και την Κύπρο έθεσε προ ολίγων ημερών η Τουρκία, με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της προς τον γ.γ. του ΟΗΕ. Στην επιστολή, η οποία ήλθε ως απάντηση στον Κύπριο μόνιμο αντιπρόσωπο, Ν. Αιμιλίου, και δημοσιεύθηκε χθες νωρίς το πρωί από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία ουσιαστικά απορρίπτει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Σε αυτό το πλαίσιο, αμφισβητεί και τις εν εξελίξει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι αυτές επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία ουσιαστικά διεκδικεί την ΑΟΖ μεγάλου μέρους της Ανατολικής Μεσογείου, ως το κράτος «με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή» και παραπέμπει σε παλαιότερη επιστολή της, διά της οποίας καθορίζονταν «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα» δυτικά του 32ου μεσημβρινού. Μάλιστα, τονίζεται ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθεί τη μέση γραμμή Τουρκίας – Αιγύπτου. Και προστίθεται στο δυτικό τερματικό σημείο αυτών (εν ολίγοις και η περιοχή νοτίως και ανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου).

Η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο επίσημο σχόλιο. Χθες το πρωί, το υποβρύχιο του Π.Ν. «Ματρώζος», το οποίο συμμετείχε στη νατοϊκή επιχείρηση «Active Endeavour», βρέθηκε για λίγες ώρες στο Καστελλόριζο για επίδειξη σημαίας. Παρ’ όλα αυτά και χθες σημειώθηκε ένταση και συγκεκριμένα στις 15.25, δυτικά της Λέσβου, όπου ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο οπλισμένα τουρκικά F-16, προτού προλάβει να επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος βρέθηκε εκεί για τη Βαλκανική Διάσκεψη Αρχηγών. Επίσης, η Τουρκία προχώρησε σε έκδοση NOTAM που δέσμευε επτά περιοχές περί τη Χίο, αποκόπτοντας ουσιαστικά το νησί από την υπόλοιπη επικράτεια. Η Ελλάδα απάντησε με τη ΝΟΤΑΜ 1035/16, με την οποία ακύρωσε τις τουρκικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή