Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών για το χρέος

Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών για το χρέος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απομακρύνεται η πιθανότητα να υπάρχει συμφωνία για το χρέος μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 24 Μαΐου, καθώς στο χθεσινό Euroworking Group (EWG), πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τη «λάιτ» εκδοχή της ελάφρυνσης χρέους που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Πόσo μάλλον για την πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχος, η αρχική συζήτηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα ήταν δύσκολη. Οι εκπρόσωποι των 18 χωρών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euroworking Group –οι οποίοι είναι βασικά οικονομολόγοι– είχαν την εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος από αυτήν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.

Στην αρχή της συνάντησης, ο ESM παρουσίασε την πρότασή του, λίγο πιο ανανεωμένη και πιο συγκεκριμένη. Ακόμα και σε αυτήν την «ελαφριά» πρόταση, κάποιοι εκπρόσωποι κρατών-μελών, κυρίως από το «σκληρό μπλοκ» της Ευρωζώνης, όπως οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται μία τέτοια ελάφρυνση, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε μόλις παρουσιάσει ο ESM.

Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή, με πολλά μέλη να παίρνουν τον λόγο και να ζητάνε συγκεκριμένες επεξηγήσεις ή να εκφράζουν αμφιβολίες και φόβους για την πρόταση. Ηταν αναμενόμενο η συζήτηση να μην είναι εύκολη και οι απορίες και οι δισταγμοί να είναι πολλοί, καθώς συζητείται για πρώτη φορά σε τεχνικό επίπεδο. Ισως, με εξαίρεση τη Γαλλία, να μην υπήρξε άλλη χώρα που να ήταν ανοιχτά υπέρ της πρότασης, ενώ οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο), δεν ήταν ούτε αυτές θετικά προσκείμενες.

Το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του σθεναρά· φάνηκε μάλλον αποστασιοποιημένο. Αυτό που πολλά μέλη του EWG ζήτησαν ήταν να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup, γιατί το θέμα δεν λύνεται τόσο εύκολα. Oταν στο μέσον της συζήτησης παρουσιάστηκε και η πρόταση του ΔΝΤ, οι δύο αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους –του Ταμείου και του ESM– απείχαν σημαντικά η μία από την άλλη.

Ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για το χρέος, παρά μόνον το κούρεμα. Ο ίδιος έλεγε πως προτείνει «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά». Πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, είναι «πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες». Δύο ώρες περίπου κράτησε η αρχική συζήτηση για το χρέος, πριν συνεχίσουν σε στενότερο κύκλο μόνο τα μέλη του EWG το καθιερωμένο δείπνο, όπου εκεί τουλάχιστον φαίνεται να υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό για τα επιπλέον μέτρα. Το δείπνο συνεχιζόταν έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή