Για Σεπτέμβριο παραπέμπεται η συμμετοχή ή μη ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Για Σεπτέμβριο παραπέμπεται η συμμετοχή ή μη ΔΝΤ στο πρόγραμμα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απίθανο» θεωρούν σε αυτή τη φάση παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να υιοθετηθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας προς το παρόν σε λύσεις καλύτερης διαχείρισής του. Στο πλαίσιο αυτό, αβέβαιο παραμένει το πώς θα αντιδράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τα σενάρια που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να προβλέπουν ότι το θέμα της συμμετοχής του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα θα μεταφερθεί στον Σεπτέμβριο. Τότε, εκτιμάται ότι θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα και για το τι θα γίνει αναφορικά με το χρέος.

Αντιθέτως, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να νομοθετηθεί ο αυτόματος μηχανισμός επιβολής μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μέχρι να ξεκινήσει το χθεσινό Euroworking Group (EWG), υπήρχε ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την οριστικοποίηση του εν λόγω μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «αγκάθι» ήταν ο προσδιορισμός των δαπανών που θα εξαιρούνται από την οριζόντια μείωση, η οποία θα επιβάλλεται για να διορθωθούν οι πιθανές αποκλίσεις. Η τρόικα ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη εξειδίκευσή τους, καθώς στην ελληνική πρόταση υπήρχαν συγκεκριμένα προγράμματα που θα εξαιρούνται (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»), αλλά και κάποιες γενικές περιοχές δαπανών που δεν θα υφίστανται την οριζόντια μείωση. Μια τέτοια γενική ομάδα δαπανών ήταν οι «δαπάνες υγείας», με τους δανειστές να ζητούν από την κυβέρνηση να αποτυπώσει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει επακριβώς ποιες δαπάνες υγείας θα εξαιρούνται από τις περικοπές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να προσδιοριστούν και να συμφωνηθούν τα μέτρα καλύτερης διαχείρισης του ελληνικού χρέους που, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα εφαρμοστούν στην πρώτη φάση (έως το 2018). Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, αλλά και τον φορέα που θα διαθέσει τα νέα δάνεια του τρίτου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που έχουν εξεταστεί για την καλύτερη διαχείριση του χρέους περιλαμβάνονται:

• Το σχέδιο επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του προγράμματος του ESM. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις δαπάνες για τόκους, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν κατά μέσο όρο επιτόκιο της τάξης του 4%-5%, ενώ τα δάνεια του ESM αυτή τη στιγμή κινούνται στην περιοχή του 1%. Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο απορρίφθηκε από το Eurogroup για αυτή τη φάση και μεταφέρθηκε ως «εφεδρικό» μέτρο όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα (μετά το 2018).

• Εως τώρα, όταν ο ESM πρέπει να εκταμιεύσει κάποιο δάνειο στην Ελλάδα, εκδίδει ομόλογα κυρίως 3 ή 5 ετών και τα δάνεια που δίνει στη χώρα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Μπορεί αυτή τη στιγμή το κυμαινόμενο επιτόκιο να είναι χαμηλό, αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τα ομόλογα που θα εκδίδει για να δανειστεί ο ίδιος να είναι μεγάλης διάρκειας (για παράδειγμα 30 ετών), με σταθερό επιτόκιο. Ορους, με τους οποίους θα δανείζει και την Ελλάδα. Ετσι, αν ο Μηχανισμός δανειστεί για πολλά χρόνια με μικρό και σταθερό επιτόκιο και μεταφέρει τους ίδιους όρους στα δάνεια που θα διαθέσει στην Ελλάδα, τότε θα προκύψει ένα όφελος στις δαπάνες για τόκους, έναντι του τι θα ίσχυε με τα σημερινά δεδομένα. Το σχέδιο αυτό δεν έχει απορριφθεί και εξετάζεται από την Ευρωζώνη.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος (μετά το 2018), το EWG έχει κληθεί να τα εξειδικεύσει από τώρα. Πρόκειται για παρεμβάσεις επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων, παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων και κεφαλαίου των εν λόγω δανείων και θέσπιση πλαφόν στο ύψος των ετήσιων αποπληρωμών ευρωπαϊκών δανείων και στο ύψος των τόκων που θα αποπληρώνονται κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή