Η νομοθεσία εξοστρακίζει τους οίκους ανοχής από την Αθήνα

Η νομοθεσία εξοστρακίζει τους οίκους ανοχής από την Αθήνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομοθεσία, θέτοντας πλήθος χωροταξικών κυρίως περιορισμών, πρακτικά απαγορεύει την ίδρυση οίκων ανοχής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι περίπου 300 τον αριθμό να λειτουργούν παράνομα. Το θέμα που είχε τεθεί το 2012, οπότε ο Δήμος Αθηναίων επανειλημμένως «έκλεινε» παράνομους οίκους ανοχής, οι οποίοι την επόμενη ημέρα άνοιγαν και πάλι εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα αστυνομικής φρούρησης, επανέφερε στην επικαιρότητα ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι 17 βουλευτές ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν την εγκατάσταση οίκων ανοχής κοντά σε ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα κτίρια. Επίσης δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση «σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα μικρότερη από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, ξενοδοχεία κατηγορίας τριών (3), τεσσάρων (4) και πέντε (5) αστέρων, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές».

Οι τοπογραφικές απαγορεύσεις είναι τόσο πολλές, που πρακτικά οι οίκοι ανοχής νόμιμα δεν μπορούν να εγκατασταθούν πουθενά στην Αθήνα εντός του οικιστικού ιστού. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνουν πηγές του Δήμου Αθηναίων, ότι από τις 230 αιτήσεις λειτουργίας που έχουν κατατεθεί μόνο μία βρίσκεται σε διαδικασία νομιμοποίησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκτεταμένο τοπίο ανομίας, ιδιαιτέρως προβληματικό για τους τομείς της δημόσιας υγείας και της ομαλής λειτουργίας της ζωής των κατοίκων, σε γειτονιές της Αθήνας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η δημόσια συζήτηση για το καθεστώς λειτουργίας των οίκων ανοχής, με τον τρόπο που διεξάγεται, είναι πρόχειρη, αποσπασματική και εντέλει αποπροσανατολιστική για ένα σημαντικό πρόβλημα της Αθήνας. Ηδη από το 2012, ο Δήμος Αθηναίων, καταθέτοντας συγκεκριμένη ρύθμιση, έχει προτείνει τη ριζική αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των οίκων ανοχής, το οποίο, λόγω της υποκριτικής και προσχηματικής αυστηρότητάς του, καθίσταται ουσιαστικά ανεφάρμοστο».

Η νομοθετική πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων επισήμως από το 2012 αφορά τη μείωση της απόστασης από τα 200 στα 100 μέτρα για κάποιους χώρους, όπως και την πλήρη άρση της απαγόρευσης σε σχέση με κάποιους άλλους, όπως τα ευαγή ιδρύματα.

Η αδειοδότηση των οίκων ανοχής είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται και οι αναγκαίοι έλεγχοι που καθορίζει η νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή