Αυξήσεις έμμεσων φόρων με κόστος 1,8 δισ. ευρώ

Αυξήσεις έμμεσων φόρων με κόστος 1,8 δισ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 24% θα διαμορφωθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από τον Ιούλιο του 2016, καθώς και ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα περιληφθούν όλες οι αυξήσεις έμμεσων φόρων η εφαρμογή των οποίων θα γίνει σταδιακά από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Αν και οι επικεφαλής των θεσμών πίεζαν ώστε το σύνολο των μέτρων να εφαρμοσθεί άμεσα, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους δανειστές για σταδιακή αναπροσαρμογή των συντελεστών, έτσι ώστε να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις των σκληρών μέτρων σε διάστημα 18 μηνών. Συνολικά το κόστος για τους φορολογουμένους θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Ειδικότερα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η Αθήνα, θα αυξηθούν με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ οι εξής φόροι:

1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από τον Ιούλιο του 2016. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).

• Αναψυκτικά – χυμοί.

• Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια), catering.

• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες. 

• Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

• Ανθη – φυτά.

2. Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής. Η αύξηση του συντελεστή θα γίνει από τον Ιούλιο 2016.

3. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, και κηροζίνη.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβαρύνσεις στην αμόλυβδη υπολογίζεται να φθάσουν τα 10 λεπτά το λίτρο.

4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

5. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η εφαρμογή του μέτρου έχει καθορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017.

6. Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

7. Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών. Η εφαρμογή του μέτρου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2018.

8. Επιβολή φόρου στον καφέ. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.

9. Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί το 2017.

10. Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή