«Κόφτης» 10% – 30% στις νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου

«Κόφτης» 10% – 30% στις νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμος του κράτους είναι από χθες ο «νόμος Κατρούγκαλου», που αλλάζει άρδην το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας. Αμεσα, ήτοι από 13 Μαΐου 2016, ισχύει μια σειρά από διατάξεις, με κυριότερες αυτές που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για αιτήσεις που κατατίθενται από χθες και εφεξής, τις περικοπές σε ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, τη μερική διακοπή του ΕΚΑΣ, το «ψαλίδι» στις υψηλές κύριες συντάξεις, τον «κόφτη» στις συντάξεις χηρείας αλλά και τις αυξήσεις των εισφορών για μισθωτούς, εργοδότες και αγρότες. Το δεύτερο μεγάλο κύμα αλλαγών αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το νέο υπερταμείο με την ονομασία Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ξεκινούν οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εξετάζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από χθες, Παρασκευή, και εφεξής, καθώς ο νόμος 4387/2016 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται στο εξής θα προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Οι απώλειες εκτιμώνται από 10% έως και 30%, με μεγάλους χαμένους όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία, από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ – τραπεζών. Βάσει του νόμου, εάν φέτος η νέα σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από το ποσό που θα προέκυπτε με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς. Η νέα σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια). Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η  Ιουλίου 2016 και εφεξής.

Με μεικτό τρόπο και μακρά μεταβατική περίοδο θα υπολογίζονται από τώρα και έως το 2030 οι νέες συντάξεις των αγροτών.

Στο 18% του συντάξιμου μισθού (για 40ετία) μειώνεται και η επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά. Οι απώλειες στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς εκτιμώνται στο 5%-12%. Εκκρεμείς αιτήσεις θα κριθούν με τις παλιές διατάξεις. Βέβαια, θα… αναπροσαρμοστούν όπως και όλες οι υπόλοιπες ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, εφόσον ο συνταξιούχος εισπράττει άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά). Ειδικοί εκτιμούν πως οι απώλειες θα κυμανθούν στο 20%-30%.

Περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταργηθεί έως το 2019.

Και οι δικαιούχοι εφάπαξ θα δουν μειώσεις 12% με 15% στην παροχή.

Αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2016 θα υπολογιστεί η μείωση στο μέρισμα των Μετοχικών Ταμείων.

Από την 13η Μαΐου και έως το τέλος του 2018, ορίζονται νέα πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη στις 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στις 3.000 (καθαρό ποσό).

Από 13 Μαΐου αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θανάτου. Οι επιζώντες σύζυγοι θα λαμβάνουν διά βίου τη σύνταξη θανάτου, εφόσον είναι 55 ετών. Από την ίδια ημέρα αλλάζει και το καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, για όσους πιάσουν δουλειά από τις 13 Μαΐου και μετά, καθώς μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν.

Μειώσεις 20%-30% έρχονται για 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής.

Στο πεδίο των εισφορών, η επιβάρυνση, και μάλιστα αναδρομικά, από 1ης Ιουλίου 2015 αφορά τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 10% από 7%, που ήταν μέχρι πρότινος, επί των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν. Από το 2017, οι εισφορές συνεχίζουν να αυξάνονται, υπολογίζονται δε επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Για τους ήδη συνταξιούχους, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων.

Αυξήσεις σε εισφορές για την επικουρική ασφάλιση έρχονται και για τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους, καθώς από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 διαμορφώνονται σε 3,5% + 3,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή