Στα 5,7 δισ. ευρώ ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα πέρυσι

Στα 5,7 δισ. ευρώ ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα πέρυσι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε πέρυσι η αγορά τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Ο τζίρος υποχώρησε κατά 3,9% στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenue ή GGR) υποχώρησαν κατά 3,9% και σε 1,61 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2015, όλοι οι τομείς τυχερών παιγνίων υπέστησαν πέρυσι κάμψη. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά 30%, κατέγραψαν τα στοιχήματα στις Ιπποδρομίες (ΟΔΙΕ) και ακολούθησαν τα λαχεία (-6,3%), ο ΟΠΑΠ (-4,2%) και τέλος τα καζίνο (-1,2%). Ο ΟΠΑΠ όμως, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% των νόμιμων τυχερών παιγνίων, καθόρισε εν πολλοίς και το τελικό ποσοστό κάμψης της αγοράς.

Η ΕΕΕΠ για πρώτη φορά φέτος παρουσίασε και στοιχεία που αφορούν στον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Πρόκειται για οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους 24 κατόχους προσωρινών αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, οι 24 πάροχοι πραγματοποίησαν πέρυσι στην Ελλάδα τζίρο ύψους 1,9 δισ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα 116 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ακαθάριστα έσοδα των παρόχων προκύπτουν από τον πραγματοποιούμενο κύκλο εργασιών (τζίρος) μείον τις αποδόσεις στους παίκτες (κέρδη παικτών).

Αν στα μεγέθη των νόμιμων παρόχων τυχερών παιγνίων προστεθούν εκείνα των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, τότε ο τζίρος στην αγορά εκτοξεύεται στα 7,5 δισ. ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδα στο 1,72 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό το μέγεθος, η ΕΕΕΠ αναφέρει ότι τα τυχερά παίγνια αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού τζίρου στον χώρο των θεαμάτων και ψυχαγωγίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, οι Ελληνες τζογάρουν με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας. Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα για τυχερά παίγνια στην Ελλάδα ανήλθαν πέρυσι στο 0,98% του ΑΕΠ (0,07% στο Διαδίκτυο) έναντι 0,59% (0,09% στο Διαδίκτυο) που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των «28» (Ε.Ε.-28). Η κατά κεφαλήν δαπάνη ωστόσο είναι μεγαλύτερη στην Ε.Ε.-28 και ανέρχεται σε 212 ευρώ ετησίως έναντι 195 ευρώ που είναι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας ποντάρουν πολύ περισσότερο στα online τυχερά παίγνια (33 ευρώ ετησίως) απ’ ό,τι οι Ελληνες (13 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα παράνομα τυχερά παίγνια, η ΕΕΕΠ στα πεπραγμένα της αναφέρει ότι το 2015 κάθε μέρα η ΕΛ.ΑΣ. έκλεινε και μια παράνομη λέσχη. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς καταγράφηκαν 480 παραβάσεις, συνελήφθησαν 1.513 άτομα και κατασχέθηκαν 160.085 ευρώ. Κατά την περίοδο 2005-2015 εντοπίστηκαν 18.149 παραβάσεις, συνελήφθησαν 28.987 άτομα, κατασχέθηκαν 5.483.891 ευρώ, καθώς και μεγάλος αριθμός από παράνομα μέσα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των παραβάσεων παρουσίασε πτωτική τάση από το 2010 και μετά. Οι παραβάσεις και τα χρηματικά ποσά που κατασχέθηκαν μειώθηκαν το 2015 κατά 84,2% και 79,8%, αντίστοιχα. Η έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΕΠ για το 2015 παραδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της επιτροπής Αντώνη Στεριώτη στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή