Κύπρος: Πολυκομματική Βουλή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κύπρος: Πολυκομματική Βουλή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά από τα δώδεκα κόμματα ή σχηματισμούς, που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαίου, φαίνεται να εξασφαλίζουν είσοδο στην νέα κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με την έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς , που παρουσίασε το ΡΙΚ.

Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει ποσοστό συσπείρωσης 67%, το ΑΚΕΛ 66%, το ΔΗΚΟ 64% και η ΕΔΕΚ 43%.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και με διάστημα εμπιστοσύνης 95%, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να κινηθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 29-36%, το ΑΚΕΛ μεταξύ 26-33%, το ΔΗΚΟ 10-15%, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα «Αλληλεγγύη» και η Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 4-7%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μεταξύ 3-6% και το εθνικιστικό ΕΛΑΜ εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 2-4%.

Στην παράσταση νίκης, το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΔΗΣΥ και 10%, το ΑΚΕΛ.

Την έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς, την οποία ανέλυσε ο ειδικός επιστήμονας , Γιάννης Μαυρής, διενήργησε για λογαριασμό του ΡΙΚ η κοινοπραξία Πανεπιστημίου Κύπρου και IMR.

Διεξήχθη μεταξύ της 5 και 10 Μαΐου 2016, με δείγμα 1.002 άτομα . Έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στη βάση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται στο 3,1%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι , τόσο με βάση την δημοσκόπηση αυτή, όσο και με και άλλες, η νέα κυπριακή Βουλή θα είναι πολυκομματική, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου χρόνου η απελθούσα Βουλή με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αύξησε το εκλογικό μέτρο για την είσοδο στην δεύτερη κατανομή από 1, 8 σε 3,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή