4,1% κάτω τα δάνεια στην κτηματαγορά

4,1% κάτω τα δάνεια στην κτηματαγορά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα χειρότερη σε σχέση με το 2015 εμφανίζεται η εικόνα της αγοράς κατοικίας σε επίπεδο συναλλαγών κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του 2016, αν λάβει κανείς υπόψη του τη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς την κτηματαγορά, καθώς αυτή κατέγραψε πτώση της τάξεως του 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κι έναντι πτώσης κατά 1,6% κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016 εκταμιεύθηκαν περίπου 133,3 εκατ. ευρώ για στεγαστικούς λόγους, δείγμα τόσο της περιορισμένης ζήτησης στην αγορά όσο και στην απροθυμία των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις ή ακόμα και να συναινέσουν σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με την πρόσφατη τριμηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές βελτιώθηκαν συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 68 μονάδες (από 58,8 μονάδες), ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχε διαμορφωθεί σε 65 μονάδες. Η άνοδος αυτή οφείλεται στη μεγάλη βελτίωση του κλάδου των ιδιωτικών κατασκευών (89,1 μονάδες από 46 μονάδες κατά το προηγούμενο τρίμηνο). Πάντως, κατά το 2015 αντιστράφηκε η θετική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου που είχε καταγραφεί το 2014, όταν η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 15,1%. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 2015 σημειώθηκε πτώση του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές κατά 2,4%, καθώς η θετική πορεία του πρώτου εξαμήνου αντιστράφηκε πλήρως κατά το δεύτερο μισό του έτους. Στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης παραγωγής δομικών έργων κατέγραψε το 2015 οριακή αύξηση, κατά 1,6%, όταν πρόπερσι είχε περιορισθεί κατά 0,3%.

Επιπλέον, το 2015 ο αριθμός αδειών στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στις 13.257 άδειες. Παρά τη μείωση αυτή, τόσο ο δείκτης επιφανείας όσο και ο δείκτης όγκου αυξήθηκαν κατά 7% και 27,8% αντίστοιχα, σε σχέση με πρόπερσι. Η διαφορετική τάση στις άδειες, και στην επιφάνεια και στον όγκο των οικοδομικών έργων, αντανακλά την εκκίνηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων κατά την προηγούμενη χρονιά, ανέφερε το ΙΟΒΕ. Εν τω μεταξύ κατά τον φετινό Ιανουάριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση, έναντι σημαντικής αύξησης κατά 67,3% τον Δεκέμβριο 2015 και αντίστοιχης αύξησης κατά 12,2% τον Ιανουάριο του 2015. Μειώθηκε επίσης και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 18,9% σε 12μηνο ρυθμό μεταβολής, έναντι μείωσης κατά 5,1% τον Ιανουάριο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή