Αποψη: Η «Ημέρα της Ευρώπης», ο Καραμανλής και ο Σημίτης

Αποψη: Η «Ημέρα της Ευρώπης», ο Καραμανλής και ο Σημίτης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​άν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρώπη, θα είχε ισοπεδωθεί, μεταφορικά, υπό την πίεση της τρομακτικής οικονομικής κρίσης. Μία χώρα με χρεοκοπημένο το κράτος της, χωρίς ανταγωνιστική οικονομία, δίχως ουσιαστικά ισχυρούς θεσμούς και διοίκηση, αναμφίβολα θα είχε μπει σε μία εφιαλτική περιπέτεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υπόστασή της και τη θέση της στην περιοχή. Σε μία περίοδο μάλιστα, που εκτός από την οικονομική κατάρρευση, η Ελλάδα είναι άνισα αντιμέτωπη σήμερα με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που εκδηλώνονται βίαια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Εκτός Ευρώπης και ευρώ, λοιπόν, η Ελλάδα θα ήταν το πρώτο θύμα αυτής της μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής καταιγίδας.

Η πολιτική επιμονή και η ένταξη της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε δύο ιστορικές περιόδους, αποδεικνύεται, με κάθε τρόπο, τελικά, ότι ήταν επιλογές στρατηγικές, πολύ μεγάλου βεληνεκούς, σωτήριες για τον τόπο και πρέπει να τις πιστώσουμε κατά πρώτο λόγο στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και κατά δεύτερο, βεβαίως, στον Κώστα Σημίτη. Ηγέτες που έδειξαν ανάστημα, που πήραν το βάρος των ιστορικών αποφάσεων την κατάλληλη στιγμή, που έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αξιοπιστία που είχαν οι ίδιοι κερδίσει, σε προσωπικό επίπεδο, και την εμπιστοσύνη με την οποία τους αντιμετώπιζαν οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης. Το υπενθυμίζουμε και το τονίζουμε με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», την 9η Mαΐου, την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι τιμάμε ως τη γενέθλια ημέρα, την επέτειο της Συνθήκης Σουμάν, την πρώτη κίνηση το 1950 για τη δημιουργία της σημερινής Eυρωπαϊκής Ενωσης. Εάν κάποιοι θα έπρεπε να γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα περισσότερο από τους άλλους, σίγουρα είμαστε εμείς, οι Ελληνες.

Η Ελλάδα επωφελήθηκε απίστευτα από την ένταξή της στην Ευρώπη και την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα. Ας μην υποτιμάμε καθόλου αυτά τα δύο ιστορικά επιτεύγματα που έβγαλαν τον τόπο από το περιθώριο, ας μην κοιτάμε το δέντρο χάνοντας το δάσος, εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε και γονατίζει τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Στην Ελλάδα ήρθαν για επενδύσεις πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη. Οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα ήταν (και είναι) ενδογενείς. Βαρύνουν σχεδόν απόλυτα εμάς τους ίδιους, την πολιτική τάξη κυρίως, την οικονομική ελίτ και την ίδια, όμως, την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα πέρασε τα τελευταία σαράντα χρόνια από την ανυποληψία (ας θυμηθούμε και τη χούντα) και τη φτωχή και απολύτως ασταθή ελληνική οικονομία, σε μία οικονομία με πολλαπλάσιο παραγόμενο εισόδημα, με περισσότερες υποδομές και ευκαιρίες, με μεγάλη αναδιανομή των εισοδημάτων και των μεταβιβαστικών πληρωμών από την Ευρώπη. Εξ ου και η δημιουργία μίας γιγαντιαίας, έως το 2010, μεσαίας τάξης και ο άρρωστος, δημόσιος και ιδιωτικός, υπερκαταναλωτισμός…

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης ήταν δύο άξιοι πολιτικοί της Ευρώπης, δύο καλοί τιμονιέρηδες για την Ελλάδα. Υπηρέτησαν και οι δύο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με πολιτική οξυδέρκεια και συνέπεια, έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα και η ιστορία επιβεβαιώνει περίτρανα τη συμβολή τους. Μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι αδύνατον να επιβιώσει σήμερα έξω από σφικτούς πολιτικούς και οικονομικούς υπερεθνικούς σχηματισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή