Αντιμέτωπη με νέο σκόπελο η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με νέο σκόπελο η κυβέρνηση

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αιφνίδιο σκόπελο για τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, τείνει να εξελιχθεί το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρότι όλα τα φώτα έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα στον λεγόμενο «κόφτη» που διαμορφώνεται προκειμένου να διασφαλιστεί πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Με βάση τη συμφωνία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου προβλέπεται να επαναβεβαιωθεί η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση συνολικά 19 στοιχείων της κρατικής περιουσίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Εγνατία και τα ΕΛΠΕ. Ανάλογη πρόβλεψη, για 19 συνολικά αποκρατικοποιήσεις, υπήρχε και στο μνημόνιο του περασμένου Ιουλίου.

Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να το «αποσιωπήσει», ενώ και στο προεκλογικό του πρόγραμμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμφανιζόταν να δεσμεύεται μόνο για εννέα, που είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και ήδη υλοποιούνται, όπως του ΟΛΠ, του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης και άλλων.

Η ανακίνηση του θέματος λόγω της επερχόμενης ψηφοφορίας στη Βουλή –πιθανότατα το προσεχές Σάββατο ή Κυριακή– εκφράζονται φόβοι στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο εντάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείεται να λάβουν τη μορφή ευθείας διαφοροποίησης στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εξάλλου, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και η εν γένει λειτουργία του δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο μόνο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και κορυφαίων υπουργών, όπως οι κ. Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας και Χρ. Σπίρτζης.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα –«κόφτης», «κόκκινα» δάνεια, υπερταμείο, έμμεσοι φόροι– για ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ψηφιστεί από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς απώλειες για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή έχουν ήδη επωμιστεί μεγάλο προσωπικό κόστος υπερψηφίζοντας το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Και, δεύτερον, επειδή πλέον στο τραπέζι βρίσκεται, έστω με ιδιαίτερα «θολό» τρόπο, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Εξάλλου, τυχόν καταψήφιση της συμφωνίας θα οδηγούσε σε εκλογές και στο σενάριο της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης, που ουδείς επιθυμεί στην Κουμουνδούρου. Και τούτο, καθώς οι δημοσκοπήσεις στον απόηχο της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους εταίρους, καταγράφουν μεν ικανοποίηση των πολιτών για το γεγονός ότι απετράπη το σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρότατη αποδοκιμασία των μέτρων, καθώς και περαιτέρω μικρή, αλλά ευδιάκριτη υποχώρηση της δημοτικότητας του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη συμφωνία και η υπερψήφισή της από τη Βουλή, δημιουργεί νέα δεδομένα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, με κρίσιμο ορόσημο τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα αποτυπωθεί με ακριβέστερο τρόπο πώς επιδρά το «μνημόνιο Τσίπρα» στο εκλογικό σώμα και πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, εάν η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να διευρύνεται και υπάρχει η πιθανότητα ενεργοποίησης του «κόφτη» αυτόματων περικοπών και αύξησης φόρων την άνοιξη του 2017, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να ενδώσει στο δέλεαρ των πρόωρων εκλογών. Εάν, αντιθέτως, η διαφορά είναι ελεγχόμενη και καταγράφονται προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας, θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Μάλιστα, στις συνομιλίες που είχε με την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Στ. Θεοδωράκη μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας μετέδωσε μήνυμα ολοκλήρωσης της τετραετίας, ενώ άφησε να εννοηθεί πως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας πως πλέον υπάρχει ο απαιτούμενος «πολιτικός χρόνος». Πάντως, στελέχη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρότι αναγνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο και δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες για ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας με αποχώρηση των ΑΝΕΛ, εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός έχει βρει το απαιτούμενο modus vivendi με τον κ. Π. Καμμένο και δεν πρόκειται να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.

Τα νέα δεδομένα επανακαθορίζουν τη στρατηγική και της Ν.Δ., παρότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεωρούσε πιθανότερο το σενάριο της συμφωνίας και όχι των εκλογών. Θα συνεχίσει να αναδεικνύει ότι τα επώδυνα μέτρα φέρουν τη σφραγίδα Τσίπρα, αλλά η Ν.Δ. θα ασκεί πίεση για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ πιθανώς θα υπερψηφίσει ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα έλθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, αλλά όχι τον «κόφτη» και τους έμμεσους φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή