Μόντι Στερνς: «έφυγε» ένας φίλος της Ελλάδας

Μόντι Στερνς: «έφυγε» ένας φίλος της Ελλάδας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και ένας φίλος της Ελλάδας, ο Μόντιγκλ Στερνς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά την πιο δύσκολη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Μόντι –όπως ήταν γνωστός– Στερνς κατέβαλε προσπάθειες να μεταφέρει με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο τις ελληνικές απόψεις στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Με τη βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και την ειλικρινή αγάπη του για την Ελλάδα, είχε την ικανότητα να αφουγκράζεται τα κοινωνικά ρεύματα και τις πολιτικές σκοπιμότητες και να χειρίζεται ανάλογα τις συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχημένος πρέσβης σε ένα πολύ δύσκολο πόστο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία. Λειτούργησε ως πόλος ισορροπίας και συνετέλεσε καθοριστικά στη διασφάλιση της ομαλής πορείας των σχέσεων των δύο χωρών. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον τίμησε το 2013 με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα.

Ο Στερνς υπηρέτησε τρεις φορές στην Ελλάδα. Aπό το 1958 έως το 1962, ως β΄ γραμματέας, οπότε γνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη του τότε πρέσβη των ΗΠΑ Τζέιμς Ριντλμπέργκερ. Εκείνη την περίοδο γνώρισε και τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο ανέπτυξε σχέση εμπιστοσύνης που απεδείχθη καθοριστική σε αρκετές περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις. Το 1965, ήρθε στην Ελλάδα και υιοθέτησε το πρώτο του παιδί. Η δεύτερη θητεία του στην Αθήνα ήταν μετά την πτώση της χούντας, τον Ιούλιο του 1974, ως επιτετραμμένου μέχρι το 1976, ενώ η τρίτη και σημαντικότερη ήταν την περίοδο 1981-1985, οπότε ανέλαβε πρέσβης. Στη διπλωματική του σταδιοδρομία είχε προηγηθεί, το 1972, η θητεία του ως βοηθού υπ. Εξωτερικών για τη ΝA Ασία και ως πρέσβη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Γεννημένος στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ήταν μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, καθώς και της Αμερικανικής Ακαδημίας Διπλωματίας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθούσε και συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή