Ελισσάβετ Κουλούρη: Αυθεντικό ψωμί

Ελισσάβετ Κουλούρη: Αυθεντικό ψωμί

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντιόμαστε ένα ζεστό ανοιξιάτικο απόγευμα. Η Ελισσάβετ Κουλούρη έχει ένα χαμόγελο που γεμίζει το πρόσωπό της. «Είμαι στην καλύτερη στιγμή της ζωής μου!» με διαβεβαιώνει. Μεγάλωσε στην Κέρκυρα και φέρνει τη χάρη της σε κάθε της κίνηση. Σπούδασε στο Λονδίνο και επέστρεψε στο νησί για να αναλάβει το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε λίγους μήνες, μια πρόταση από μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας την έφερε στην Αθήνα, για να ακολουθήσει μια εξέλιξη που την οδήγησε σε διευθυντική θέση μεγάλης διαφημιστικής. Πριν από ένα χρόνο, όμως, ένιωσε ότι ο κύκλος είχε κλείσει, χωρίς να έχει άλλο πρόγραμμα, χωρίς επόμενο στόχο.

Αποφασίζει να πάει στο Λονδίνο για ένα σεμινάριο ψωμιού στο Ε5 Βakehouse – που της είχε χαρίσει ο σύντροφός της για τα γενέθλια της – και μαγεύεται. Είναι η πρώτη φορά που βλέπει τη δημιουργία μπροστά στα μάτια της. Επιστρέφει, φτιάχνει ψωμιά για φίλους και όλοι την παρακινούν να φύγει ξανά. Πηγαίνει Λονδίνο και μετά Παρίσι, φεύγει το καλοκαίρι στη Σίφνο όπου έχει εξοχικό, και το Σεπτέμβριο αποφασίζει να μπει δοκιμαστικά σε έναν πραγματικό φούρνο, τον οποίο της δανείζουν τα αδέλφια Kωστή, φίλοι από παλιά, που έχουν την αλυσίδα Τhe Bakers. Αρχικά, πειραματίζεται και καταλαβαίνει ότι το μυστικό στο ψωμί είναι το αλεύρι. «Και το προζύμι», δηλώνει αναλύοντας με πάθος «τη μαγική στιγμή που το νερό και το αλεύρι φτιάχνουν κάτι τόσο βασικό, ουσιαστικό, αρχέγονο και ζωτικό. Το ψωμί».

Ελισσάβετ Κουλούρη: Αυθεντικό ψωμί-1

Κάθε πακέτο Betty’s Bakery σφραγίζεται με ένα αυτοκόλλητο που γράφει Made for sharing, «αφού το ψωμί αξίζει διπλά όταν το μοιράζεσαι».

Ελισσάβετ Κουλούρη: Αυθεντικό ψωμί-2
Ελισσάβετ Κουλούρη: Αυθεντικό ψωμί-3

Από τότε ανοίγεται μπροστά της ένας άλλος κόσμος. Φέρνει τα βιολογικά αλεύρια της από την Trinity Farm στα Φάρσαλα, τους αδελφούς Κιζιρίδη στο Κιλκίς και τον Παπαγεωργίου στο Μπουραζάνι, αλεσμένα σε πετρόμυλο για να μη σπάει ο σπόρος, μέλι από τη Σίφνο, ανθό αλατιού από τα Κύθηρα και ελαιόλαδο από την Τριφυλία. Αποφασίζει αρχικά να βγάλει δύο είδη ψωμιού, που στην πορεία γίνονται τρία, και μερικά εποχιακά – χωριάτικο ηπειρώτικο, 100% ολικής και σίκαλης με κύμινο, λευκό με λεβάντα και μέλι την άνοιξη, με θυμάρι ή θρούμπι και ελαιόλαδο το καλοκαίρι. Όλα 100% αγνά, από έναν και μόνο τύπο αλευριού, με φυσικό προζύμι.

Χτυπάει πόρτες σε εστιατόρια, μπακάλικα, ακόμα και μουσεία και νιώθει περήφανη που όποιος δοκιμάζει τα ψωμιά της εκπλήσσεται από τη γεύση. Εδώ και ένα μήνα είναι και επίσημα Betty’s Βakery. Όχι ακριβώς φούρνος, αφού φιλοξενείται ακόμα στους Bakers, αλλά ένα δίκτυο που διανέμει τα ψωμιά της σε επιλεγμένα σημεία και, βέβαια, στο σπίτι. Κάθε ψωμί θέλει 36 ώρες για να αναπαυτεί και να ανασάνει και άλλες τόσες ώρες δουλειάς. Η Ελισσάβετ Κουλούρη, όμως, χαίρεται πολύ που κάτι αλλάζει και ο κόσμος αναζητάει αληθινό ψωμί. Στηρίζει το Μπορούμε, πηγαίνει στου Φιλοπάππου και δωρίζει τα ψωμιά της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάνει διανομή στο σπίτι – για το ψωμί του μήνα, της γιορτής ή ακόμα και για δώρο – με ποδηλάτες-κούριερ, υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς και ελπίζει, όταν μεγαλώσει το Betty’s Bakery, να προσλάβει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι ευτυχισμένη.

 

—www.bettysbakery.gr

PHOTO: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή