Συμφωνία για διαχείριση δανείων 1,2 δισ. ευρώ

Συμφωνία για διαχείριση δανείων 1,2 δισ. ευρώ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναδιάρθρωση δέκα επιχειρηματικών ομίλων με οφειλές 1,2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank προβλέπει η συμφωνία των δύο τραπεζών με την KKR για την ανάθεση της διαχείρισης των εν λόγω δανείων. Οι εν λόγω επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήσεις από τον χώρο της βιομηχανίας, αλλά και τη λιανική, παρά τον υψηλό δανεισμό τους θεωρούνται βιώσιμοι και μπορούν μέσα από ένα πρόγραμμα εξυγίανσης να επανακάμψουν.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση για μια ενεργή διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων που θα εισφερθούν από το αμερικανικό fund KKR, μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της «Pillarstone Europe». Το χαρτοφυλάκιο του 1,2 δισ. ευρώ που μεταφέρεται από τις Alpha Bank και Eurobank και δίνεται για διαχείριση ανήκει στις δύο τράπεζες σε ποσοστό 50% – 50%. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο γενικό διευθυντή της Alpha Bank, Θεόδωρο Αθανασόπουλο, η συμφωνία «θα δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση», κάτι που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Eurobank, Κων. Βουσβούνη, «είναι κρίσιμο, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάκαμψη των εταιρειών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση των εν λόγω επιχειρήσεων υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ. Το αμερικανικό fund δεσμεύεται να συνεισφέρει στα προγράμματα αναδιάρθρωσης περί τα 200 εκατ. ευρώ σε «φρέσκο» χρήμα, λειτουργώντας όχι μόνο ως χρηματοδότης, αλλά αναλαμβάνοντας και το μάνατζμεντ της επιχείρησης, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Εκτός από το KKR, συμμετοχή στην αναχρηματοδότηση θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), η οποία συμμετέχει στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με ποσοστό 5%, ενώ μέρος του νέου δανεισμού που μπορεί να φτάσει έως και το 30% μπορούν να αναλάβουν και οι τράπεζες.

Οπως ανακοίνωσαν τα δύο μέρη, η σύσταση της εταιρείας θα γίνει μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της KKR, «Pillarstone Europe». Η εταιρεία που θα συσταθεί θα είναι εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων, δηλαδή δεν θα αγοράσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (ν.4354/2015).

Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Θα έχει προηγηθεί due dilligence, ενώ το business plan θα παρακολουθείται από τη διοικητική ομάδα που θα ορίσει η KKR, όπου κρίνεται ότι το υφιστάμενο μάνατζμεντ πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου θα επιδιωχθεί να γίνει συναινετικά, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Το γεγονός, πάντως, ότι οι δύο τράπεζες –Alpha Bank και Eurobank– συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 50% του δανεισμού των εν λόγω επιχειρήσεων επιτρέπει στις δύο πιστώτριες να εξασφαλίσουν και τη συναίνεση των υπολοίπων πιστωτών, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα να υπάρξουν εμπόδια στη διαδικασία.

Εθνική και Πειραιώς εξετάζουν συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία

«Μοναδική προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο συνεργασιών» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pillarstone κ. Τζον Ντάβισον την πλατφόρμα στην οποία θα στηριχθεί η αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Η δήλωση περί συνεργασίας δεν αφορά μόνο τις διοικήσεις των εταιρειών που θα ενταχθούν στα σχέδια της KKR για αναδιάρθρωση. Αφορά εξίσου τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποδεχθεί τα σχέδια του αμερικανικού fund να επενδύσει στην ελληνική αγορά, προσφέροντας κεφάλαια και τεχνογνωσία. Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζουν τη συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία, που λειτουργεί βάσει ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επιτρέποντας τη διεύρυνση των συνεργαζόμενων τραπεζών, αλλά και των επιχειρήσεων τα δάνεια των οποίων θα ενταχθούν προς αναδιάρθρωση. Σε πλήρη εξέλιξη είναι άλλωστε η πρωτοβουλία για τη σύσταση της κοινοπραξίας Aktua, η οποία θα εστιαστεί στη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιταχύνει την επίτευξη φιλικών διακανονισμών και συναινετικής επιλύσεως των διαφορών.

Η εταιρεία διαχείρισης, που θα συσταθεί από το KKP με την επωνυμία Manco, θα επανδρωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης. Το σχέδιο εξυγίανσης θα υπόκειται στην έγκριση των τραπεζών, οι οποίες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή